即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

737 回覆
38 Like 2 Dislike
停產嘅時候已經係零八年
本身formula所要嘅原料好大可能已經冇供應或者環保嘅問題停用咗
而新formula 所需要用嘅藥劑比原本多
如果你有一盒舊嘅健康菲林比較係薄好多

即使唔關以上原因是本身我出去八張講真我做乜要出多兩張冇啦啦 冇可能唔洗加cost

而且搬來喺呢幾年之間選係加價加到超級小嘅菲林
基本上係冇加過甚至仲平咗
嗰個年代邊會同你諗咁多環保嘢
一排十粒閃光算好啦,今時今日有副廠肯出可以重用嘅版本(overpriced啦當然)

到依家啲舊機電源仲要靠每一包相紙盒底供電啊
一盒由10 -> 8張,張張用盡閃光燈影晒都要眼白白dum咗個仲有大撚把電嘅空盒
講緊啲裹頭電量隨時仲可以fire 4/50次

牙寶你搞唔掂啲相咁厚不如搞細搞薄粒overkill既電(順便幫個閪盒偷膠)咪有位放返2張相入去囉
依家影晒都會張個吉盒解體,拆電拆鐵片。膠同鐵都攞去回收,電就真係攞黎擺
或者搵日買盒itype試吓夾硬痴塊電係底當環保順便慳少少錢
望到135菲林個加幅個人就無咁嬲
匯率平,水貨可能會平咗
喺香港
好多野
唔需要合理的

講返即影啦
菲林相紙好貴
試過一次買太多搞到d相紙過哂期… 不過so far 影落又無乜問題
咁啱入手第一部POLAROID第二朝佢公佈出新野
POLAROID喇叭
要啦
岩岩喺m+睇完 An impossible project 呢套紀錄片
睇完真係百感交集 我以為集中講點樣復活寶記
但原來係集中講 ‘Doc’ 姐係一開始買起荷蘭間廠嗰個人

相紙入面有講 舊formula 用唔到 因為’the chemical has disappeared’ (真係咁講)同埋佢哋聲稱係人造嘢嚟講Polaroid 係世上最chemically complicated 嘅嘢(雖然我一路睇一路諗人地富賤咪又搞得掂)所以一開始真係遇到好多困難

睇到後面真係有啲sad doc 好有熱誠但佢唔識做生意又冇錢 但一開始唔係佢咁傻冇諗賺錢走去買咗間廠 都唔會有而家嘅嘢 不過見到佢後來又開自己舖頭同有其他analogue venture 都戥佢開心 analogue never dies 有少少想入返會 利申壞左兩部one step 2 後已退會
用緊舊寶麗來都未壞過
平平地600機 都有排用
我兩部都係壞同一樣野 唔知做乜入面個鏡頭鬆咗 會移位
點鬆法
既然有兩部不如開嚟整下
土地問題一早扔晒冇眼睇
見到佢會Fing嚟Fing 去
我估係兩個遠近lens 鬆咗(?)
同埋後期係影到燥 同富賤真係差太多皮
相紙咁貴但難用到咁
老豆留比我個部已經收咗皮
唔識自動對焦
知唔知邊度有得搞
冇得整
但其實佢個自動對焦冇咩用
都係無限遠至一米 超焦應該夠用
啲色係特別啲嘅
但我又覺得幾靚
我都唔知幾時用邊個焦距
其實舊600系本身都大概cover 1.2m至無限 用超焦距
所以應該可以照影

利伸 估.要搵下部實機睇autofocus
色水還好 係唔穩定
同埋一兩年就fade out 又係嬲
同埋可能係我人問題 好易曚乜乜乜
不過我法國新寶記機係近影人像比較好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞