即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

737 回覆
38 Like 2 Dislike
即係EYECUP
美醫悲有人翻做但分分鐘貴過部機

唔知你入手未
欠PARTS機我通常都唔要
除非架機少有到我覺得一定要接受/我有能力配到PARTS
寶麗‘來’
睇中左Polaroid now+
但做埋功課見到相紙要成$14-$16張

因為之前未玩過即影即有
想問Polaroid 係因為品質好 定係其他原因先咁貴

我本身都係因為Polaroid既外型吸引左
仲想問埋如果筆直大約$500-$900
本身攝影經驗唔豐富
會唔會有邊部介紹
我個人覺得PO因為外型先賣到咁貴
計成象富士會靚好多
寶麗來係本身成本唔低

會買個個人係因為中意佢啲舊機
同佢影出嚟自帶filter
巴打依張相係Polaroid定Fujifilm

其實我都諗緊如果Polaroid 係咪應該買番佢d舊機玩好d
但第一次玩好似買二手機會唔係太好
如果one step+ 或者 one step 2會唔會好d,同埋仲有無全新機買
同埋fujifilm有無建議咩型號
真 想買Polaroid暫時都仲係因為個外形
定係唔好買now+ 買住普通now先好d

又唔想買平時果啲 fujifilm mini
Polaroid 呢張

新機失敗率我諗會低啲
測光好啲 有af
用嘅相紙平啲 itype
而家最新果部好似係Now

One step 個啲我都叫新機
舊機指舊寶麗來公司個啲
SX70 / 600 機個啲

舊機因為冇內置電池所以菲林盒入邊有埋粒電池就貴少少我一直都係用啲舊機所以冇乜感覺二手機嚟講

富士機要睇自己對部機有咩要求而去買 好難一下就講邊部最適合自己
失敗多數會係咩意思 主體blur左 定係張相曝光會柒左?
好似見新即影即有都係影得好靚
可能係柒左我都覺得係effect 所以覺得靚

相紙跟電果d我本身都未必考慮住
覺得相紙會貴d

Itype 相紙就係要13-16蚊張 我覺得已經有d貴
但仲係接受範圍內 始終大張d

Now機最新係now+ 好似貴200-400蚊
可以Bluetooth connect apps調整個影相factor
可玩性好似高d咁

依家糾結緊洗唔洗買到now+ 始終都$900-$1000左右
相紙本身都貴
定係買部$700既now 之後玩耐左換機
或者平玩fujifilm 之後再買多部

始終暫時都係比Polaroid個外型吸引左
舊代機測光未必咁準確
我個張就over咗啲
同埋對焦,平機冇對焦/估焦
高級啲機先會有手動對焦/af

如果你目標買Now/now+ 就一定用itype就唔洗諗買帶電相紙呢個問題

差少少錢就買Now +
多啲控制 同埋如果本身唔熟玩即影有個app我諗可以減低fail嘅
因為新手fail率都應該高,要明白點解會影到矇晒 震哂 黑哂嘅原因
初頭會成日炒 唔好嫌貴 keep 住玩落去
如果唔係又執粒架喇
屋企搵到部類似land camera 100既機,啲相紙應該點搵?
Pack film 停產咗好多年了
相紙停咗好多年
機要改電

做裝飾啦
我提出同樓上少少唔同POV俾巴打考慮啦
如果真係驚故障 應該富士機就穩陣D
(雖然原PO好似傾向寶記多D)

富士 成像清晰 對比略高 (HATER所謂死黑滑劣劣)
寶記 (舊) 享受過程 成像架架機都略有出入
寶記 (新) 我個人覺得咁細張影來做乜

但寶記膠片時有問題
當然 冇人會賠俾你 自己衡量值唔值

原PO巴打決定左邊一邊牌子先再揀
咁你撼頭埋牆即影條路就會明確D
畢竟富士可以講話識禁制就OK
玩寶記係要D心機
05/21 相紙放咗年半雪櫃攞返出嚟影依然生猛
果然係天氣凍先有好表現
Lomography Lomo Instant大家點睇
見大家好似推Fuji同Polaroid 多,謝謝
好似有誠意過fuji 機嘅
但instax mini都係玩兩玩就掉埋一二邊
一開始都係想買寶記 外型靚仔啲
但相紙貴過富士太多
最後都係入手咗富士 可以影多啲
同埋想大家同咩方法scan落手機?
我自己就係用google scan 效果一般般
有冇巴打用緊/推薦
哈嫂即影即有背?
認真,用scanner
你上網search 下啲video 睇下大約點搞
最煩係唔可以太貼玻璃否則會有newton ring
lomo instant square?
咪一樣
有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞