即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

737 回覆
38 Like 2 Dislike
嗰個係相機+印相機
唔係真係即影即有
佢係數碼機,好處係可以無限翻拍唔怕炒相初玩成功感大d, 但就無玩光學機個種隨機感,個人覺得兩種機無衝突既。利申有一部evo 但同時都有光學機
明白 我見出左都一段時間 怕入左又係時候出新機 所以問清楚

上面都見到有ching解答左 應該會嘗試課金,但有推介鋪頭嘛?
岩岩出左啡色版
不過mini evo個pixel好低,玩佢不如買link 2印相
收到
Link 2我都有望 因為不過主要貪佢有比較多filter可以影
原來富士出咗部SQ40冇人講

https://instax.com/sq40/zht/
買左12 …….
唔知我唔識用定點
好常out Focus
另外幾光都會有閃光燈 房外好常爆晒光

有啲後悔買左12
難得仲有咁多朋友有熱誠玩
現實我識又會用即影嘅FD反而愈來愈少

POLAROID真係點減都冇用
幾好嘅相機都好(新機我冇架鍾意)
但係膠片就要歐洲天冷先用得
點叫人入會……
夏天影寶記
血染的風彩
你拎黎自拍定係影人?instax 12 個景深算闊應該無咁易out fo(1-2m), 支鏡唔算sharp 所以唔好想像好似手機影出黎的效果

通常閃因為光圈真係細,傳統閃光燈同補光燈唔同唔可以太近拍,至少 1米內唔好咁做
見Fujifilm Instax Mini Evo有新model
兩用即影即有好似得佢?
影人 同自拍 都out fo
由其自拍時 每張出黎都好奇怪

個閃光係室內特登熄咗燈出嚟先正常
我每一次喺戶外光暗個閃燈都勁閃
如果戶外好光,就會爆晒光
點奇怪先
如果自拍都out fo
有個可能性就係你隻手短過50cm
定你一直開咗close focus用
如果閃光燈太閃一係試下貼一兩層磨砂膠紙落閃光燈
一係試下貼一兩層磨砂膠紙落閃光燈 會試呢個!!

之前有部instant mini 8
都係會自拍下 影下合照 室內室外咁影

對比返啲相 以前既仲清啲 (無咁多out focus )光暗自然啲

所以感覺 12 個燈 無論光暗都開 同埋出黎啲相成日都out focus 咁 唔知係我部機有問題 定呢個model 有問題
我都係咁
有冇邊款好用介紹
我自己整架咋
菲林啲黑盒仔留低佢 拎走哂入面啲電池同金屬片
Daiso 買個平嘅保溫銀面袋仔 放個黑盒仔
加個細冰種 可以前後夾住個黑盒仔
放入muji 啲細側咩袋仔 啱啱好
留意但唔可以太凍 同埋太熱啲冰種都好快玩完
收到 thanks ching 仔細又環保 等我下次整返頭先
用緊instax square 相紙
想問下巴打有無相簿介紹?
多年前玩落,而加賤記sq1影到就算
想清哂啲寶記機了,智商稅
以前玩寶麗來邊有問題

而家仲玩就係交智商稅
就係以前玩開
不過呢間新寶記好似出賣fans 咁,同賤記冇咩分別
以前嘅fans 又灰了
上緊
但有少少後悔買寶背
想車富士背
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞