即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

737 回覆
38 Like 2 Dislike
Model2會好啲
Original冇 tripod mount 冇strap attachment
同易壞
入面有粒零件易爆
要裝多咁多外件
影BB/ PRINT BB 相
邊部好?
最好輕巧D
同埋可以電話過落去print
又可以即影即有
Mini evo
都唔算好麻煩嘅,我接受到
同埋成品真係好正
呢部嘢好電子
同埋我自己用成日jam紙
你要電話過得print就一定係電子啦
一係就買instax printer mini link
Instax Wide已經上到$130
同埋依家啲instax好貴
出去曬相仲實際
幾時有即影即有遊記?
唔係咩鏡都食到
個人prefer Mamiya RB RZ 直上背
又有超近focus
即影個白框靚啲
就快喇
Model 1可以配返個托用腳架
同埋唔怕做冠希
model 2 一樣冇strap 冇tripod mount
但我覺得同model 1 比會好少少
但唔關粒零件事 我估你想講motor 個粒膠
但其實除咗後期嘅model 2
前期model2 一樣有機會用個粒膠
整體build quality 應該係model 1 啲料靚啲
但model 1 多數會重啲同埋一定年份耐啲
model 2 因為減省成本
有啲parts 用膠取代咗 會輕啲
同埋舊嘅model 1 有機會用舊款pcb 好易壞
比到錢最好買alpha 1
改良咗好多嘢有strap 有tripod mount
係我記錯
我都諗緊呢部,rich mode 整出黎的相比較似原色,買水貨有冇咩要留意?
咁抵?我買都158咯
係後期D機相對比較好
一路改善之前嘅"BUG"
不過香港人似乎就鍾意元祖機多D
其實1974年前仲有刻度磨砂對焦版本
(即一般認知刻度裂像再早一版)
如果有都應該更小心使用

至於巴打提及果粒多舊魚真係冇辦法
一GG就
師兄邊度?
元袓機仲有個問題就係有啲版本用唔到mint 支flashbar.. 會唔sync 同埋多數個感光元件都有問題
測光唔準所以真係買sx70 就唔好慳CLA
通常好嘅維修員都會整走埋粒膠
有啲可以加錢轉埋600 compatible
btw 最好嘅sx70 combination 係alpha 1 panel
配sonar 個body, 咁就唔使裂像對焦
又有alpha 嘅輕便
有冇人教合體機
我上PR IC E見到,原來街價已經唔止
唔止啦
依家好撚貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞