即影即有貼相 (傳統及數碼混合) / 集中討論post (17)

732 回覆
38 Like 2 Dislike
會唔會回落
懷念一街$100蚊
你有時光機咪會回落
Instead mini 12 同mini90 最主要分別係咩?
諗緊入手邊部
想問部sx-70應該點樣用。成日影到個人,影唔到個景
背光?
我覺得佢問點解背景變咗散景
我覺得各位巴打問問題有時有圖比較方便大家幫手解答
宜家多左D細得來似短約鋪仔賣添
早幾個星期見鋪仔一律頂位190蚊
如果即影即有相紙開左黎影
之後隔幾個月再影既話
再影出黎啲相紙既顏色係咪會唔上色定無變化
啱啱試咗
寶記sx70隔半年
平時就咁成部放入櫃
冇乜分別
(都係咁廢)
如果拎wide 200去影concert(室內)係咪等於倒錢落海 仲要貼住個閃光燈唔俾佢閃
唔好咁做 wide 200 光圈太細影出黎會勁暗,就會夠光菲林的寬容度會影到一pat pat
感謝btw我想問下 係咪polaroid喺暗嘅環境表現好過富士?喺youtube見到啲影霓虹燈招牌好似多數用polaroid
兩隻菲林的低光表現都唔好。霓虹燈本身係發光源,所以拍起來沒差。要注意富士過曝位置會變成黑色不美觀,可能係咁先用Polaroid 吧?
原來MinT出左TL70+?
如果以當年含SIR所形容"死黑滑劣劣"來形容FUJI的話
(意指反差比較大導致暗位細節唔明顯)
某程度上可能係

而POLARIOD古董機夜晚影霓虹燈招牌
一定係唔夠光 一定係長曝加腳架
變相微光旁邊暗位會曝光多左
感覺或者就好似會好D

相機運作因素係主要啦我覺得
轉左用 instax square吸引咗
個樣肥肥地幾得意
麻麻地
寧願佢拉高個身
依家搞到個比例好怪
唔一定要長曝嘅 sx-70 handhold我都試過影到
不過其實影霓虹燈一係啱啱天光影一係開始入黑影
天黑哂影一定多黑位 一係加個prism filter fill翻啲空位
Mint好似會出新SLR670 有埋電池可以直接用 i-type
期待 不過依家一部 670s 好似已經去到$7000
$700 usd 拎啲黎改機都差唔多
$
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞