BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
拎依個post d 料寫logbook幾好
我見你問PITC,通常考先會問,做開又唔會使問
同埋你問嗰啲問題,如果你唔係做開,根本就係好難會記得到,轉少少問題,你都唔會識答
做野有時會同D師傅去睇下配電箱,好奇問下點解D師傅可以唔計數唔使睇個配電箱駁緊咩電器都可以判斷配電箱仲有冇多餘容量比其他電器用
冷暖機可以統稱做heat pump
可以做獨立冷暖,就可以叫heat recovery unit
待樓主解答
1,2 做開醫院design實識
PITC應該對呢到既電燈佬黎講好簡單 (我冷氣佬,唔熟電氣野 )
係電錶房將d水線係水線等拆出黎先,搵個電錶夾夾住同一間單位既水線同火線/青線,然後去個個單位,打電個供電箱,用錶度番你夾個兩條線,咁就度到條線既連續性,個數除番二就係你個青既連續性數
唔係打電,係打開
唔知答唔答到你,因為唔知你想試既係未度連續性,定你想度mega test,mega就咁係掣房用錶度兩條線,火/青,青/水,火/水就度到
我會係房口電箱到做loop test睇接地環路阻抗架阻值去判斷係唔係真水
其實答呢條問題個陣有參考過一本書,佢本書又真係好似我答咁寫,但我諗角度唔同,佢係睇成個配電系統,而唔係純睇一間房

唔太明,你由掣房到房口條真水點做earth fault loop test
唔好信哂,大家都有機會錯,如果你寫完logbook,阿sir有comment可以同大家分享下
好心你睇下英文版先…呢度唔係講緊Ring/Radial Circuit…
既分別
好似冇寫到咁死限要係陣底幾多(唔太sure,可能有我唔知),反而我覺得你要睇你headroom要求,特別例如carpark或者避難層,避難層要求2.3m,你行陣底,主喉有可能成200mm,個headroom好大機會唔夠

距離都一樣,唔覺有寫到咁死,反而睇你套筒咩位,你條喉要係套筒既中心,當然可能有例我唔知,但真係唔覺
1. 負氣壓系統,防止細菌/病毒經風喉或者其他地方進入病房
2. 電力系統要有UPS,確保斷電後要有後備電源比醫生做手術

利伸:未做過醫院
呢度講配電 唔係final circuit s/o
用鉗表度 Amp 數準過你去計啦
MCT唔係比水線行,係比armoured cable蛇行,係會番牛房水等位,但係經水線帶番牛房
直接係住戶屋企電箱內總水線到做
做連續性TEST係可以判斷到條水線係唔係由錶房到房口 但係唔係守則上可以接納的接地環路阻抗值係唔得

但如果只係做LOOP TEST 係會直接得出條水線係E個設計電路下合唔合適
是否在守則上可以接納的接地環路阻抗值 有冇野要加改 當然係唔係個一條就唔得 但可以知道是否有效

當然做灑兩個TEST就會係最好啦

判斷房口電箱內水線係唔係有效接上電錶房內總水位置
有幾個因素會影響件事
1.保護器件選擇 MCB / MCCB / FUSE SWITCH / HRC 都會影響到守則上可以接納的接地環路阻抗值

2.水線直俓大細 都會影響到接地環路阻抗值

3.水線接駁上有冇收固

(以上是個人分享 如果有錯誤請大家插得細力D)
帶耳塞,帶差電器,其實dummy load係每隔一黎時間就加load,抄數冇咩技巧
同埋帶水,最好帶埋野食,差電器係比你玩手機玩到冇電時充電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞