BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
陣void = 兩條陣之間既空位
ceiling void = ceiling上面既void位
可以睇呢段片
https://www.youtube.com/watch?v=X4iCgI9mBKk
5:11開始睇, 睇完就應該清楚回頭青
所以即是a5(6)不是grouping factor?
佢只係用黎計underground既野
如果係咁牛房cable trench適唔適用
((求請教))

其實冷氣機系統漏雪種 當分體機
咪會令到冷氣機可能會科雪結冰運行不良既
咁其實可以用咩學術上既公式去反映到呢個現像呢

平時cap磅個時 個壓力會低左
會影響個雪種密度 還會影響到個流速嗎?
Q= AV
p = pgh
Bernoulli’s Equation?

唔太明呢個應該點去理解
爸打有冇電工牌
係Cg 嚟
不過你係好似佢118 119 120嘅安裝方法先用

cable trench 一般都唔係咁細 我做就當mount cable tray 拎 cable tray reference method E or F個factor 而唔係拎呢個表嘅數

你牛房size HV 定 LV cable? 不過我都係照拎cable tray 粒數 如果direct lay, cable 數量少就可以考慮下A5(6)
不過就算用左都唔洗再size大一級啦 計數靚仔d姐
最後嗰句可唔可以講多少少
如果你有真實情況你po出嚟 size下比較下
假設你係要行2500A 短距離 2個計法大概都係size到3/400mm2 就夠洗
計數可能plug 錯數字但係結果未必有影響
因為本身唔同method 嘅Cg粒數唔差得太遠
睇你需要size到幾準囉
1. 點解水封唔係計落trap底?唔同fitment個水封點解係要咁深?
2. 咩樓會用VRV?
3. cold room有咩機電要求/設計?
4. Egen房最細可以幾多?點預size
非機電人一問
Lm
啱啱買咗個摩打同變頻,個A點都去唔到額定個位!

單相220入變頻出三相220,銘牌寫額定3.7A嘅! 但係點set响50Hz都係得2.4A-2.5A, 不過調慢個頻又會上到3.1A-3.2A, R撚哂頭
調低左頻唔調壓緊係大amp左
underground drainage pipe joint filter 有咩用?
地盤110V 火牛有無辦法做到對地一定55V 以下?
有次度到56.x V 俾Audit 狗話唔得

感謝ching 又學到野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞