BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
1.TPN N 係fixed connection, 4P 會跟返開關
2.如果係講earth fault 詳情睇返emsd cop 一般final circuit 當0.4s (冇記錯的話)
3. 應用上有分別 但係簡單講 你件產品有預4個gland 俾你先玩到 4x1C 否則你只能焗用1x4C 一般高電流先會預你行1C 線
其他考慮大概係 bend radius, space, 3phase balance問題
其實
FAT SAT做咩,spec 係有寫嘅
補充小小
3) 1/c 基本上係同房先會用,除非有比trunking,如果唔係,要過房要比4C
睇用途姐我覺得
行armor 有containment 我夠位就行到㗎啦?係有冇需要咁行姐
3. 顧問通常唔識乜都整4/C
其實到最後埋線都係要分返1/C
某啲國家直情無4/C蛇呢個概念
睇國情啦

距離短嘅話用4/C好無謂
長距離咁多線你冇位放
咁所以4/C一條行就方便
如果你1/C仲要諗個electric field要trefoil放定平放
加上仲話要線同線中間留一個D
香港case做唔到
少癲

mcb有type係因為mcb係cheap cheap standardized design

mccb可以玩tm trip, electronic trip
你想邊隻咪邊隻
終於叻返次
0/10
返去溫書再答過
1. 睇生產圖 睇實物
Lm學嘢
自撚私唔想帶人入行驚多隻香爐多隻鬼食屎狗
想入housing ws2 想問 風火水電有咩例可以刨下
你想入地盤做雜工?
講個答案黎聽下
考慮防火同mechanical protection, 啱例原則上係得嘅
GS
呢個po 好似好多電燈仔
可以問消防或者Lift既問題
樓主係點樣熟D條例
係靠做得多定係睇熟某幾條就得
唔熟例嫁,工程好多唔同既guildline/general spec/法例,冇可能睇熟某幾條就識,都係做到某個位,就study番個個位有咩例
兩個都係手拖手 都係要rccb+mcb or rcbo出
不過ring最尾個蘇位會拖返線去mcb
Radial就咁拖到最尾個蘇 最尾個蘇位無孖錚
所以Radial 一個蘇位鬆咗線 後面幾組都會無電

講返幾時用ring/radial 要睇供電面積,供電穩定性
hi po test 唔係要做1-2分鐘咩
5秒夠?
rcbo係畀插蘇, RCCB係畀industrial socket, EV charger或者遠距離嘅室外燈先要用 (講漏左請補充)
其它嘢全部用MCB/MCCB就得

如果一組circuit得一隻插蘇就radial搞掂, 多過一隻插蘇就要行ring
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞