BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
個 circuit 要行5km
屌你條友喺to post同問完interview問題就喺到問答案
building surveyor唔會出現係地盤

佢地係睇樓字結構為主
existing building啲樓嘅問題
例如露鋼根、潛建唔啱例、漏水、sunken、大廈公契、維修歸邊個、etc

通常大學讀完BS會入政府學下野 拎到牌再出黎

同BSE係兩個世界

要識嘅野都好多。一黎要知基本MEP野,二黎要知structural野, 三黎要知BD例消防例。
5km唔係building services野
BS嘅電力知識只限於380V
唔該開過個E&M po
大橋路燈都叫電燈狗啦, 唔洗分咁細
不同system落唔同井,電力公司會打銅棍比牛房個井
你個咩load咁誇張用240/400線都頂唔到volt drop? 香港地有咩地方要remote到行5km中間都冇source?就算屯鱲隧5km都唔會咁白痴一頭比電另一邊
如果大線轉細線決定唔到個問題,最簡單中間加隻booster牛就得,冇人咁傻仔final circuit中間step up上hv
睇你點設計,可以做過電箱裝MCB派出去,當埋錶前制
過咗錶前制,過埋電錶先啦
d underground duct 放唔到咁粗線
為方便管理只能有1個source
5km 係其中 1 段, 另外仲有5段
pe 喉有時錶前駁去connection 都會用,其實無乜特別
就算比你加隻step up牛,你都要有地方擺2隻一頭一尾再加protection, 與其係咁不如同電力公司deal加source比你啦
再簡單啲一係你就分多幾條線穿pipe duct, 一係就直接埋左條線佢
現場唔容許再掘地做ducting, 只能用現有1條 150 筒

step up 係唯一方法, 所以想問 medium voltage systems 有冇邊d guide/code 可以跟
點解di flange inlet喉入井前一段會做番紅筒,但outlet出井又可以直接用di出?
150筒行一條400 4/C真係咁難?400唔得240都得啦 唔好以為HV cable size細啲,啲insulation加埋overall diameter可能同條240差唔多粗,同埋你5km我相信一定冇可能一條過,中間做HV joint又麻煩,為左個少少volt drop而加牛加HV掣係咪啲錢多得濟?加一隻booster牛係尾位會唔會簡單啲???
MV又好HV又好,都係跟廠建議同埋一啲基本嘅protection,不如你請返個consultant 比design你好過啦
浴路每4米都有 point 位, 落 booster 可能都要落幾隻

下下搵 consultant 咁唔洗討論啦
留名
1. 隔離病房冷氣系統有咩特別要求設計?
2. 手術室冷氣同電力系統有哂特別設計?
3. PITC程序如何
咁booster擺頭位再派位囉
痴線4米一個power point做HV咪仲麻煩咁你係咪要頭中尾做3個substation先再派LVfinal circuit要搞到咁真係第一次聽
師兄你諗住考乜?
佢黎緊修例要RPE先有資歷考lift牌,
如果新入行建議快D走
不過你問既試法可以睇lift works code
唔識咪問
跑道燈?
想問下係房口入面,點試電錶房入房口個條真水?
純粹問下咁者,邊有話考乜
見呢個post大部分問電 咪問下冷氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞