BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
3. 點樣選擇消防泵?
你首先自己要知道一個消防泵房會有咩Pump, 如果係普通消防service pump, 就好似我sizing水缸咁, 如果係用Pre-calculation方法去做, 跟你sizing 消防泵就係跟番EN12845入面d表去搵, BSEN12845 Table 16有寫Pre-calculation情況下, Pump既Characteristic, 消防泵有三個數, 分別係Nominal Flow, High Flow, Low Flow, 你簡Pump個陣會有條Pump Curve, 你個三個點 (Nominal Flow, High Flow, Low Flow)都要碰到條Pump Curve, 咁個個Pump先為之適合, 當然你個泵仲有其他野要考慮, 例如Pump efficiency, Power Factor之類, 呢個就係大約Sizing FS Service Pump個方法
Outdoor units 係咪可以heat pump? Heat pump 同heat pump recovery unit 用法有咩唔同?
4. Pre-calculation有咩要求要Fulfill?
1. 由供水位(唔一定係由Supply Tank比, 可以係Direct Feed)到你Sprinkler Control Valve C gauge要大過BSEN12845 Part 7.3.1, 個首先搵番你個building既Hazard level, 當係OH1, 用Wet system, 咁你由供水位到Sprinkler Control Valve位要大過
1bar +ps when 375 l/min, 0.7bar +ps when 540 l/min, 兩個flow都要試哂, ps係指計番d sprinkler高過sprinkler control valve C gauge幾多, 提外話10m = 1bar, 咁就開始計啦, 當你用Sprinkler Supply Tank供水, 你度一度你Supply Tank Suction出水位到你C Gauge個個高度, 當你有30m, 咁你去C Gauge個static head就有3bar, 咁因為你由supply tank去你C Gauge要經過喉同pipe fitting, 中間會有fitting loss, 你就係要計算, 個長度係你喉既長度再加番Fitting Equiv length既長度, Fitting Equiv Length都係對番BSEN12845入面既表, 有幾多Bend有幾多個gate vale都要mark低就計番個Equiv length, 搵到你個Total Equiv Length之後, 我地要搵個Pressure loss, Pressure Loss計法係用Hazen-William formula, p = 6.05 x 10^5 /c^1.85 x d^4.87 x L x Q^1.85, 你知個formula名就得, 唔洗記個formual, 當中c係睇你用咩物料做消防喉, 通常如果唔係用咸水救火, 都係用G.I (或者叫GS)喉, 之後去番BSEN12845 Table22, 搵番galvanized steel就係G.I喉, Value of C係120, d就係你Pipe Size, Pipe Size係用你外徑去計, 所以你要搵番你supplier個catalog搵番個d, 咁你就有哂所有數, Q係我講個個Required Flow (375L & 540L), 將d數入番哂, 搵到個pressure loss, 用你供水個壓力減番pressure loss (3bar – pressure loss), 如果大過要求就表示可以用Pre-calcalation.
2. 除左上面要check, 你仲要check由Sprinkler Control Valve到Design Point係1000L/min時會唔會細過0.5bar, 計番同上面一樣, 但你Flow rate就係1000L/min, 同埋你係要計個數細過0.5bar, Design Point係指由你Sprinkler Control Valve到最不利點, 呢個好難詳細解釋比你聽, 有興趣可以自己上網check下
5. Booster Pump咩情況要用?
Booster Pump會用係天台食水加壓泵房, 主因係大樓通常係用Gravity Tank, 依靠Gravity供水比大樓住戶, 我係上面計消防提過10m = 1bar, 而住戶既熱水爐通常要有一定水壓先可以正常運作 (1.7bar), 所以就要加booster pump供水比高層住戶, 因為靠Gravity唔夠壓比佢地actuate個熱水爐
6. 天台水泵房仲有咩要裝?
除左Booster Pump, 因為想減少開泵關泵, 從而減少能源損耗, 一d好舊既樓仲用緊一d壓力缸去輔助個系統, 但新樓都會用VSD去輔助開關, 有VSD就基本唔洗用壓力缸
我想請教一下,電流式ELCB 跟 RCBO分別? 2P,3P,4P 係唔係各有不同?
P表示極數,最少係兩極,因為漏電斷路器係度你火線(L)同中線(N)之間有冇電流差,而3P同4P應該係用係三相電,L有L1, L2, L3個陣用,我都唔太肯定
其實呢編講嘅嘢唔係全對
例如呢
唔該晒巴打咁詳細嘅解答等我消化下先,有野唔明再揾你
因為我有研究過,SPN ELCB 冇水線係唔跳,而老鼠尾係係會跳,而TPN 既RCBO 又唔係咁喎,所以先問吓,因為未遇到咁多
RCCB 只係水氣制,無OL ,我覺得唔可以叫水總
而ELCB 係可以水總,所以可以用喺地盤臨時電錶前制
似係顧問
想請教下師兄
1.消防花灑試三點完整流程係點?
2.fs pump no flow changeover點試?
2.試fire hydrant 一條喉直出個flow 條數係450l/min定係900l/min?
3.fs hydrant parity valve有咩用?
4.lift 5年 full load test 完整流程點試?
全部都消防
想問大廈行Method C 咁仲有無需要安裝Duck smoke detector?
唔係,我做執垃圾
Duct
如果裝左果把扇就唔係C 係B
我想問vent cert 係點做 有咩要做
做中電/港燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞