BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
唔答工程以外問題,例如人工/做邊間/讀咩科呢d非學術問題,純學術討論
做工程悔終生!
(工程)電力知識討論區
https://lih.kg/2983164
點解做bs咁撚似狗
MCCB MCB點揀點size
水喉 GI PE DI咁多隻 點揀

幾時用ring幾時用radial
有咩好處有咩壞處

插蘇以外可唔可以拖ring
室外燈幾時要加水氣掣
因為BS佔成幢樓既冧深唔多囉
做A&A咪bs人
做new build re build就要睇struchur面色
1. 點樣size MCCB, MCB:
首先你要有你個組circuit既design current先 (Id), 雖然你問題冇問點計designed circuit current, 但我都係咁2講講, 假設你行三相, Ib 就等於 P/√3 x 380 x 0.85 (0.85係常用既power factor), 你入番你組circuit既watt數就搵到個designed circuit current (id), 除此之外會考慮埋有harmonics既存在, 跟番BEC (Electrical) 有個表比你對, 當你designed circuit current係40A<= I <400A, 你個THD會係15%, 用下面呢條式計, Ib = Id√1+THD^2, THD = 0.15, 就會再搵到一個更大既design circuit current (Ib), 最後你可以用呢個數去搵比佢大一級既MCCB/MCB去做protect, 即係當你375A, 就用400A既MCCB/MCB做Protect (In), 總知要確保Ib<=In<=Ic, Ic 係指你電線既current carrying capacity.

MCCB/MCB除左rating要考慮之外, 仲要考慮埋佢個type, 係市面上常用既type有type B同type C, 分別在於佢地允許既短期overcurrent值, type C通常用係裝置有摩打時用, 因為呢d裝置既起動電流會比平時既額定電流高, 係佢起動個一下既電流有機會令到MCB/MCCB跳掣, 一般房口用係燈插So個d位就唔需要用到type C, 但冷氣位就會用到type C既mccb/mcb, type B容許電流短時間內可以超過額定值既3-5倍而唔跳掣, 而type C容許電流短時間內可以超過額定值既5-10倍而唔跳掣
咁幾時用MCB幾時用MCCB
bs二奶比狗做
2. 水喉 GI PE DI咁多隻 點揀

GI (鉛水喉) 唔會再用係食水上面, 通常係得消防水會用到GI, 消防比用GI喉, 咸水或者渠都唔會用到GI

DI (球墨鑄鐵管) 通常用係食水/渠上面, 要留意DI喉有兩種接駁方法, Flange Type同Conduit Type, 用係underground個d都係Conduit Type, 訂貨/做submission要留意下

PE好似水記地底d大喉用開, 我個人好少見
關電機架咩
師兄 多謝指教
請問師兄 消防花灑 係地庫 同 carpark 點分zone

BS 12845 D.2d 指”car parks and areas involving the unloading and storage of goods shall be on a separate unzoned installation”

但D.2a 又話 wet control valve set on any one floor shall not exceed 1200m2
通常MCB用係100A樓下, 而MCCB既額定值同Breaking capacity 都比較大
100A樓上一係用Fuse, 一係用MCCB, 掣櫃或者掣房會用到, MCB就普通房口用多
想問下FCU係咪大部份都係只用THERMOSTAT控制
好少有DDC連返BMS 個SYSTEM架?
師兄係咪讀緊書
唔明, 兩者有關係咩, D.2a係話一個wet control valve set 最多控制1000個sprinkler頭, 因為係OH Type, 而OH Type sprinkler coverage are 係12m^2, 所以一個control valve set 最多可以控制到 12000m^2 (唔係1200m^2),
而D.2d 係講緊要獨立分區, 兩者冇咩關係
$$$$$$$
師兄讀到咩程度?有冇入到學會?HKIE , CIBSE , IET? IME?
3. 幾時用ring幾時用radial

Radial circuit 通常用係總制房ACB打電比大樓/Podium唔同地方時用, 特點係咁樣派電,每一組Circuit係完全獨立, 只要總制冇跳掣, 就算其中一組跳掣唔會影響到另一組線
Ring circuit 通常用係插So circuit, 特點係手拖手, 如果是旦一個插so short circuit, 成組circuit都會失效, 但有好處係只需要用一個RCCB+一個MCB就可以控制成組circuit, 成本相對較低
巴打可唔可以簡略講吓收制櫃程序,SAT同FAT最大分別
同埋收牛房有咩文件要準備,包括咩parties
4. 插蘇以外可唔可以拖ring

認知上可以, 詳細可以睇COP Code 6 CIRCUIT ARRANGEMENT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞