BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
ching做左呢行幾多年呀
我係地盤做雜工, 純粹興趣交流, 呢度唔答非學術問題
FAT會做Dummy load test
SAT 唔會
... 佢講緊掣櫃, 唔係講緊genset, genset就會做dummy load
應該係溫升先岩
Genset FAT都要dummy load test㗎
SAT
聽日返工冇野做再答你詳細, 簡單講下FAT同SAT分別, FAT = Factory Acceptance Test, 係掣櫃廠到做, SAT = Site Acceptance Test, 係制櫃到左地盤裝好哂後做, SAT唔會做Primary injection test & High voltage test, 原因聽過好多版本, 我覺得主要係做個舊野太大個, 又或者係係地盤因為臨時電關係, 做唔到個個電壓要求, High Voltage Test係指用2500V (DC)電試掣櫃1分鐘, 睇下會唔會有渣渣聲 (題外話, 記得做完High Voltage Test要做多一次mega test, 睇下d線路會唔會因為燒溶左), 但SAT會多左一個Test係係FAT唔會做, 個個就係Ductor Test

所以分別就係
FAT冇Ductor Test, 其他都會做 (題外話如果你做過housing project/ASD project, 會發現ASD project多左個temperture rise test而housing project唔需要做呢樣野)
SAT就冇Primary injection test & High voltage test, but多左Ductor Test, 同埋有d收signal既野未必會同你試
最大分別咪一個係site 一個係廠囉
溫升其實就係搵隻火牛Keep住比電個掣櫃, 之後掣櫃一段時間就mark低個溫度. temperture rise個要求係當佢去到40度會saturated, 唔會再keep住上, IEC有寫但唔記得係邊Part
1. TPN同4P有咩分別, 實際上TPN個N有無做isolation?
2. RCD要幾耐時間內跳?
3. 4x 1/C cable 同一條4/C cable各有咩好壞處?
收牛房記得帶吹風機, 試升溫會唔會開抽氣扇, 另外帶MCT(即係你牛房去總掣房個幾個窿)個套, 中電唔同MCT有唔同個套, 佢地要試你個MCT做唔做岩Size, 唔知你收到咩階段, 如果未做Trunking既話, 記得叫電氣仔Mark番條Trunking點走, 另外跟個阿sir行, 問佢d Trench cover (唔記得左個名, 應該唔係呢個名) 點mark number, 遲下你要噴番d數字係個cover到, 另外問阿sir點樣入牛, 有機會要你打幾隻eye bolt, mark番咩位打
強帖留名
講漏左,parties:
1. 鐵器佬,COP會check佢對門
2. 管工,COP會拎把石屎槍試你石屎強度
3. 電氣佬

消防佬就未必,當然你話你牛房有d特別野,好似FM200呢d,就當然要叫埋
帶定頭盔,我既答案未必準確所以唔好盡信,同埋你地見到題目都可以自己交流,呢度係討論區,唔係你問我答
調轉左?
樓豬幾有心~
其實thd影響計算好細,要考慮Ca, Cg
另外mccb無type
2500V 係舊BS例,依家係1890V
留名學野
Correction Factor係影響sizing cable
但我記得好似去掣櫃廠見佢地都仲係用緊2500V
Thank
你認為係應該點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞