BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
本身用3.3kv?
本身係380V
咁講即係避雷係獨立一條down conductor? 咁鋼筋有冇需要駁埋一齊?
接地如果係普通主宅大廈係點?同商業大廈有冇分別?TNS定TT?
BS好撚好做呀快點入行
其實打個high voltage 落去條巴到係想測試電巴既絕緣好唔好同埋巴與巴之間既clearance space 夠唔夠,會唔會因為過高壓導致phase to phase fault or break down 左個insulation 。
1. TPN 係 disconnect L1 L2 L3 only N 係唔會cut, 所以在TPN 既電箱下工作,even off 左個AI 制 嚴格來講都係帶電下工作

4P 就係會連N 都cut 埋,會更加安全可以避免回頭青,同埋ATS 既制都一定要用4P 係驚Genset 既power 唔 balance 會有電經N 流番去個source

3. 4C 定 1C 睇carry幾current, 同咩mounting method 決定。 4C 4條group 埋一齊行個heat 會難啲散熱,所以同一個size既線 4芯既It係比單古線細。
BS9 最大特徵

cop冇表唔撚識
engineer wo
TT
contactor同relay個外表有明顯分別
google下
例同你講行TT
flat unit 呢?
好多新炒業樓都遇到呢個問題
要靚仔掣面就得20A DP掣

個做法係 20A控隻索制
再靠索制去控隻32A

索制收埋係個MCB箱都得
巴打可唔可以講埋,發電機收貨嘅流程超級感謝
開到100% 再e-stop佢
重覆10次
唔壞就收貨
dry contact 係係份control 會經過可能no nc 咬住
但電就未必果度拎
可能有d野要特定情況先行/停 咁會串左個特定情況既control
拎asd份野就夠啦
收過一次 睇試dummy load 試到懷疑人生
咁係咪客戶端理應自己安排接地銅棍?唔洗理電力公司隻牛?
其實係TN-S 所有水氣都番哂牛房再落大地
當中有冇咩位係要特別注意?
如果係TN-S, 掣櫃水線係咪經樓上所講嘅MCT入牛房先接牛房入面嘅水等位?接地銅係由客戶端做, 交比電力公司有冇要求?
building survey 又叫 bs

成日搞錯

Building survey 係唔係做maintenance? 地盤好少見
地下總電房用busduct上大樓,去到樓層用plugin做分層總制,之後再點去到樓層隻MCB箱??
volt drop大得濟點解唔加粗條線而要step up上5.5kV?
FCU睇 technical guideline 6.7d
Split type/VRV clause 6.1.2管
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞