BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
佢volt drop問題啫,433牛都夠做
兩個方法囉,一係433用細線由佢drop,但如果近牛有point位就變相會over volt, 一係用返380 booster用粗線,中間 point位就轉返細線囉
我都係9 up唔知佢實際情況係點可能有其他變數
咪話433近位會over volt, 但booster唔會
點睇bim?
bim對你黎講係幫助定負擔
咁用dc搞呢,
對電路理解唔太熟悉
正常電路係火線到 equipment再由青線到電箱?
220V(火線) > 電力裝置 > 0V(青線) > 電箱?
唔係做電工
而家好多政府JOB都要BIM

對於夾圖方面係好既
因為你就算唔識BIM 畫到成條喉成舊野出來
就咁好基本咁識拉section view 拉下尺
已經做到好多野
夾CSD 果時 見到有機會撞既位 或者有d位想睇想度前後距離幾多
唔使再好似以前咁用CAD額外斬幾刀section 咁再用腦補想像個立體先夾到
而且佢會直接gen埋CAD layout出來

唔好處既係 如果你係pm 你要額外請多幾個BIM modeller返來做野
唔似得以前d job 咁就算冇draftsman 都可以直接搵BS既同事畫

我自己覺得做BS要做上去都係要學下BIM
不論BS co , consultant 定係sub 仔
入房口點解用皮芯水制, 唔用BALL VALUE等?
想問下cop2020 A5(6)個表有咩用
同埋copper loss點計
vsd同壓力缸個關係原來係咁?
一路以為vsd調節起動frequency控制水泵開關.減低起動電流黎慳電.
壓力缸係一個物理性既系統去令水喉唔會一有人開水降壓就馬上開泵.而係等水壓跌到某一個bra數先反櫃比壓力制傳訊比panel再行車.
我都係一知半解.純粹想學多小小
有VSD你都可以裝壓力缸,但係你有VSD就算冇壓力缸都可以正常function,同埋你岩嫁,VSD個起動電流係會細d,只係其實有VSD冇壓力缸都得
長知識了
但如果無左壓力缸 喉管內部降壓個range咪細左好多? 假設below 3.5bar開車. 5.5bar停車. 樓下同時幾個單位開水 天面水泵咪瘋狂開關開關?
btw 呢個po難得學到咁多野 好耐無見過
如果想知多d水喉plumbing/去水野都可以睇下呢個香港youtuber, 都分享左好多
https://www.youtube.com/watch?v=f0ChQK8VORo
上網搵唔到資料, 我都係聽人講有d盤有人試緊唔裝壓力缸, 因為如果你要好似舊樓咁"有用"既壓力缸要好似段片入面(3:24)個d咁高既壓力缸先真係對個系統有用, 呢d壓力缸因為唔係stainless steel做, 所以好容易生鏽, 要定期晒錢做保養
cop2020 A5(6) 我未用過, 睇落似比行undergroud pit個d cable用
Copper loss page 23:
https://www.emsd.gov.hk/filemanager/en/content_724/eleccop_2007.pdf
入面有sample calculation, 睇唔明再問
唔裝壓力缸台泵係咪要長行?
長行既電就算只係keep 住中低速咁行,會唔會仲晒電同傷泵過直接起動+壓力缸
A5(6)係計cable 個correction factor 其中一個

EMSD 個個好舊
BS 7671 已經轉咗
Ca Cg Ci ...
A5(6) 係其中一個
你放underground 線 要計CCC 嘅話 放嘅高度有唔同

當然係英國地下係咁樣
實際上香港嘅地下唔會exactly 一樣
計CCC 唔好睇EMSD COP
直接睇BS7671

voltage drop 4%就香港要求

計copper loss就emsd bec 要求
外國唔會理copper loss
睇technical guide
technical guide 灰色個啲位就用灰色方法處理
emsd 阿sir 望到差唔多就算
太details 佢唔會理
因為要防止水backflow, 怕會污染番水源, ball valve做唔到non-check valve function, 即係只會向單邊方向流, 而唔會回流
Loose Jumper Type Stopcock係gate valve + non-check valve既合體
你岩啊 師兄, 我都知EMSD個個計法唔係最新, 所以我之前計個段冇得登計個Copper loss, 要搵番新個份BS 7671先知點式
copper loss 唔關bs 事
純粹係bec 要求
跟bec 講點計
但你要明白現實啲circuit 咁複雜
唔係佢簡單幾個example 就cover 哂
低速一定冇full load咁傷motor/pump
慳電方面我諗就視乎d building個usage pattern
唔裝子彈缸我估要長行 不過某d 時間其實本身都行足好一段時間
sorry, non-return valve/ check valve, 冇non-check valve呢樣野, 打錯字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞