BS機電工程討論區,歡迎所有機電問題

318 回覆
17 Like 23 Dislike
想問governor唔識轉, 咁平時部lift點行
大過1667
係個fly wheel卡左
Fly wheel要達指定速度先會activate
Fly wheel唔會影響gov轉動
放咩線大過1667
大過1667 earth fault 方面係咪無解決方法?
樓主好勁
lm學野
係有發生,但聽過未見過
喺石山打銅棍係攪唔掂
咁係earthing 落地果下resistance大姐
一般地盤 好難大過1667
有時spec 都要求earthing resistance 低過
1ohm 之後d final circuit 嘅loop impedance 就靚仔
成因唔係石山問題,而家接地系統問題
行左TT分開左兩支銅棍返牛芯,所以個earth fault loop impedance大左好多,如果係行TN-S水線直入牛芯,個earth fault loop impedance自然會靚仔
想請問 人手點試安全鉗 ?
安全鉗係safety gear wo,唔關gov事

人手無得試,只可以gov觸發interlock machanical的形式去睇下可唔可以啟動safety gear
其中最明顯係觀察橫杆interlock有無因為gov tripping而移動。因為橫杆移動先可以拉起safety gear
所以通常年檢試gov個陣,派師傅係機廂頂睇埋橫杆

另外係井底visual inspect safety gear都係其中一個item
明白 但想問我如何令到gov觸發mechanical形式?部lift落緊點郁到個gov
每個牌子都不同,但大同小異
首先gov rope會連接機廂的mechanical interlock(interlock連接safety gear),當lift car移動時,gov都會以相同速率移動
當超速時,gov啟動,gov rope因停止移動而撞到橫杆,從而觸發interlock再啟動safety gear

你應該無睇過實物建議睇下YouTube 同safety gear catalogue
感謝回答 個原理我知 我係想問會唔會有個manual制黎觸動safety gear 或者panel遠程觸動佢黎夾
無,都唔需要
因為部機跌落黎係物理現象,用mechanical 方式去activate 係最可靠
你都唔想部機因為EC fault(電子fault )而停,仲要夾傷條路軌掛
40度指busbar 定個櫃任何地方?
High voltage test 主要係睇有幾多電漏?聽聲係咩目的?
首先 call 齊三家圖
結構framing
風火水電
建築室內

然後 檢查結構 有無特別深的陣
然後 檢查室內 有無邊啲位 要高天花
(例如主房 會議室 課室 等等)
然後 優先排風喉風機 因為最大嚿 最難排
大機 理論上可以偷陣void
但其實 風喉都係要兜返陣底

記住 CDP 同所有 drain 要 fall 水
要檢查垂直 fall 左幾多 唔好開錯吼

開吼儘量揀陣中
因為陣中 bending moment 接近 0
通常 RSE 都會批 當然你要 written 逐個問清楚

出風回風口 燈具 花灑頭 各消防鐘閃燈
會涉及室內設計 有視覺考慮 要睇埋建築圖

電線槽 要留位揭蓋拉線
風喉機 要留位換摩打電路版
某啲政府 job 會要求只行一層mep
唔俾行兩層 無論如何
至少人要爬到上去 ceiling void 檢查

暫時諗到咁多
一般係busbar 係發熱源頭 所以d sensor 大部份係貼busbar 不過櫃身 ACB ATS 果d都可以貼埋mon住
40度係指 ambient temperature + 40
做電成日話驚有回頭青
回頭青其實係乜意思?點解會有回頭青
你理解回頭青係乜前 你理解左果電路先 電路架構成簡易黎講 電箱架電力經火線帶到負載再由青線回到電箱 當電力已經走過負載後 進入青線至電箱E段範圍內 如果青線出現了因某種原因斷開 但火線沒有斷開及持續供電時 正常電路下的青線原本是無限接近0 V變成了有220V 咁就係回頭青

題外話你係做緊電工?
咩叫陣void同ceiling void
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞