北海道圍爐區3

1001 回覆
28 Like 0 Dislike
呢個都有得諗我再睇下有冇包接送溫泉
唔太熟幫唔到,我係札幌會上旭川,預咗一日朝早喺旭川搭巴士去阿寒湖,第二日出返嚟
本身都有車既 冇疫情既話 宜家就
要再度度
如果你好想去阿寒湖都可以考慮吓旭川出發,不過就耐啲
我最想知佢d班次會唔會開番?
12月會唔會更新..增加
多謝巴打意見 雪上電單車想試下
條路都係睇地圖一係順時針一係逆時針行架啦
7年前我plan遊一個圈就發現逆時針搭JR會唔岩時間

不過你如果釧路上阿寒而唔係行釧網本線就可能好啲

另外你可以考慮利尻去札幌/相反嗰程搭內陸機,就會慳返幾個鐘搭船/JR
稚内去札幌嘅夜行巴士如果仲有嘅話都可以係一個慳時間嘅考慮…

另外留萌好似已廢線定就廢線,搭巴士就更加要識搭先得
12月初去, 想大家比小小意見
Day 1 下午三點半到新千歲, 去旭川(宿旭川(想食大黑屋) (應該JR 定機場拎車去旭川?)
Day 2 美瑛 (住美瑛) (自駕) (?旭川拎車)
Day 3 富良野滑雪 (住富良野? or番旭川?(驚第一日食唔到大黑屋)) (自駕)
Day 4 札幌 (宿札幌) 還車
Day 5 札幌 小樽(宿札幌)
Day 6 租車-->支笏湖 --> 番札幌 or 去洞爺湖住番一晚值唔值得?
Day 7 登別(宿登別)
Day 8 新千歲機場
正常都好少人搭,何況而家??
去旭川仲乜?機場直入富良野啦
所以可能skip度緊
第一日順利拎到行李出機場都五點,再攞車揸入去旭川,都七點幾八點…

第三日住富良野啦,旭川你又冇行程

第四五日會唔會同六七日掉轉?
2月頭諗住plan一日去哂道東三湖+硫璜山會否太chur?
落埋美瑛影樹囉
我12月尾去 1月頭番,求大家比小小意見

29/12 到埗新千歲>札幌
宿札幌
30/12 札幌 狸小路 地下街 電視塔
宿札幌
31/12 札幌>富良野 熱氣球,森林精靈台,北大文字 (租車自駕)
宿上富良野
1/1 富良野 >美英>旭川>富良野
宿上富良野
2/1 富良野 > 星野resort 渡假村 一日
宿星野resort
3/1 星野resort>登別 (地獄谷,伊達村)
宿登別
4/1 登別>洞爺湖
宿洞爺湖
5/1 洞爺湖>二世古滑雪
宿二世古
6/1 二世古>小樽 > 札幌 (還車)
宿札幌
7/1 札 三井outlet
宿札幌
8/1 千歲 outlet 千歲機場
12月16日前後二世古有廣東話snowboard 班
有冇ching會想join分攤下學費
4人around 750-800一個上三粒鐘
有意留TG
想問下大家買左機票未
香港航空三千幾有冇人搏下
美瑛富良野好近啫
博乜
搏佢唔會執笠 好多人唔敢買
我會機場入富良野,札幌最尾先去行街

架車由頭租到尾,你冇車,去三井,去 rena 都係煩d
佢幾時執過?幾年冇收入都未執
依家講緊佢債務重組話破產 12月再審過
所以驚驚地
清買左邊間機票
2月尾去 自駕遊 9日半
想知夠唔夠時間去以下地方
CTS 朝早0930 到
登別 > 洞爺湖 > 小樽 > 札幌 > 旭川, 美瑛 , 富良野 > 網走 > 阿寒湖
想滑雪, 去動物園 去破冰船
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞