北海道圍爐區3

1001 回覆
28 Like 0 Dislike
2023雪祭應該係開關後第一次雪祭, 會預感超多人
我12月去
比我簡我會簡札幌 周邊最少都大把野玩

函館 2日比盡3日都差唔多玩晒 除非你想深度油 加上你搭JR 去札幌選擇地方玩多好多
day 4早上去洞爺湖玩 晚住登別唔係好d咩
登別多野玩過洞爺湖 熊公園 忍者村 地獄谷day5 day6你米多d時間去函館玩囉
函館返札幌我試過冬天要開成5個鐘 要時不時停下係PA到伸展下我自己就覺得唔算辛苦既
12月同自己父母+老婆果邊全家人跟團去6曰 希望唔好太伏 之前自由行去過星野度假村滑雪+登別溫泉 好撚想再去
我又係11月頭自駕

行程同你差唔多, 不過只玩5 DAY 6 NIGHT

Day1 下午落機 直落登別 住第一龍
Day2 登別 去 洞爺湖,住SUN PALACE
Day3 朝早渣車去小樽 住朝里
Day4 朝渣車上富良野 住富良野
Day5 富良野殺落三井OUTLET 住札幌
Day6 去OUTLET再去機場

函館 放棄左
兩日outlet
唔簡2月? 爭好遠喎。
三井outlet好多唔識既日牌 冇乜野行
最記得佢間咖哩湯飯 好垃圾
其實冇太大損失,一來嗰段時間酒店貴到 High high,係有啲食物檔口有啲睇頭

脷伸: 去過兩次
有冇清去過道東可以分享下
道東咁大,想睇啲乜先🤔
想食成吉思汗燒羊肉
我一月去,我知七日唔夠玩,唔好打頭。

我諗住兩晚釧路,兩晚阿寒湖,兩晚網走
自駕?
自駕呀,唔自駕好似玩自己
如果唔自駕既話,阿寒巴士啲tour都唔錯,仲可以去到知床。
https://www.akanbus.co.jp/abts/

揸車既話,阿寒湖去弟子屈町(摩周湖)嗰條路要小心,又斜又多彎又大雪,仲有釧路市街去阿寒湖起碼要兩個鐘,不過中途可以去道の駅附近阿寒国際ツルセンター睇丹頂鶴。
想去世界遺產知床睇下風景
多謝提醒

本身都諗過去唔去根室同知床,但冬天又好似冇咩嘢睇

大黑屋
除左旭川之外,函館都有分店
焼き鳥仲有ホルモン
11月去富良野有咩睇?
札幌 だるま 本店仲正
不過呢間要早d去
佢有d高級肉好快賣晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞