IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike

咁其實依個速度係正常,定係真係個server既問題?
如果係關事而唔用heroku
有冇其他平d又容易deploy到node server既host? (唔介意放香港)
Heroku要cold start

cold start同讀取data速度有關係既?
利申真係唔識,但求搵到個原因可以solve左佢唔介意比少少錢租個server,只要夠快
heroku 一係你俾錢用
一係想平就用digitalocean
專業D deploy 去aws算啦
反正你都要俾錢host
比錢唔緊要
但係想對症下藥一陣原來比左錢都係咁慢就無謂
update
岩岩試左將mongoDB搬去US
速度快左一倍,讀取變返500ms,起碼係接受到既
但依個係咪就係極限定係真係買埋heroku係可能會再快少少
我建2你搞清楚邊part 慢先
App level? Network level?
500ms 好過份喎
討論方向應該係
如何係CAP theorem 之間游走
根據use case做sticky routing
當然可以快D既話就想再快D
所以我都分唔清邊度出事
地理位置處理左,咁係唔係真係免費既問題搞到佢慢
唔好用heroku喇
商業用畀錢解決
自用就畀少少錢去第二度

你個 landing 係咪有 data 要 load
一係你搵個冇 data 嘅比較下個 ttfb 時間
HKU 2020:

HKUST 2020 (好似係):

POLY:

CITY:
整合返 有錯請指正
HKU好高

HKU 2020:

HKUST 2020 (好似係):

POLY:

CITY:

香港電腦學會(2020)
除左heroku之外有冇咩係推薦? 最緊要係易deploy因為我唔係IT人
ust 嗰份一定唔係2020
要有報先得架喎
如果唔連 domain 都係 digitalocean 或者 linode 嗰啲
2020唔知
但2021/22 Max 比呢個max高好多
burnout 睇嚟要扔cv
手巴講得啱 solve唔到problem去做藍領
真20 ust report
IT討論區(124) 1001唔開po
https://lih.kg/tAJedCX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞