IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
我就覺得java 唔太易
難過rust 唔少
但一定係易過C++
有coding test出嚟可以係good quality或bad quality公司

無coding test出嚟就只會係bad quality公司

鐘意二元對立諗法就係見到人講無=衰就認定係synonymous with講緊有=好所以就要出嚟反駁話有都可以=衰
“Code test難度 同 code quality 都有關”

認真答。 最近都做過iBank code test,啲code test係LeetCode easy/medium level。

而出面啲公司比得24k,都係同樣差唔多code test level。

你就係睇唔到依點。同樣既code test level,唔同程度既公司reputation 都會有唔同既project code quality。

Code test只係其中一個ability test,你過去既work experience、domain knowledge、skill set都同樣重要

單以code test難度去衡量該candidate 是否最合適既人選,根本錯哂。

Btw, 唔想喊架,好浪費時間同精力。
同意
Language只係一個工具
多數只係syntax唔同
打好左基本功 將個mindset搬去唔同language其實好快pick up到
重要既係coder本身既problem solving skills
邊有人講過「單」字
喺到打稻草人,根本無人講過單以coding test難度衡量

都係嗰句,有咩高人工或reputable或good code quality嘅公司係無coding test?
Rust點容易過java?
你自己statement都唔清晰,我都quote埋你up過啲乜。

一時話code test難度 同code quality 有關
岩岩訓醒,今舖又吵乜
有關同單有咩關係
溝通問題instead of實際鬧交
因為現實就唔係你想像中positive correlation由origin畫條直線出嚟就完事,你就係見到人講1=A就自動轉化做認為人講緊-1=-A,就唔係咁work的

你就係不停想將個問題簡化到覺得一句就包晒所有情況,講啲乜間間都係點點點,實情係唔同level情況都唔同,搵班唔識嘅去做coding test咪有人靠google有人靠撞彩,出嚟自然顯得coding test無咩用,去到會自己出題又有返咁上吓難、google唔會有leet code都少見,無得靠撞彩時作用咪又大啲
上面巴打話code test難度同code quality有關
但呢個只係其中一個criteria
而你既statement係單以code test判斷coder既code quality係唔岩
佢地從來都冇講過係單一既criteria
都唔知係度嘈咩
我到依加都唔知嘈緊啲咩。

佢啲statements又唔清唔楚。

我主要駁佢依兩點:

1. 佢一時話 「有code test唔代表咩,無code test一定更衰」。下一個就話「有冇code test都無關係」。咁即係有冇影響姐?

2. 佢up一大堆野,都係想論證pass唔到code test既都係useless。但我認為 仲要睇埋code test難度 。咁佢又話「code test難度 同 code quality有關」。我咪話 要睇其他factors。大部分工比既code test都係難到hi hi,實際做野 咪都係未必用到。因此,我覺得 pass到合適難度既code test 又有有關domain knowledge 既人 會比pass到超難code level但無有關domain knowledge既人 更有優勝。
係。我就係想簡化到 將 一樣野就可以套哂落全部情況。
邊到有講 「有冇code test都無關係」

邊到有講「pass唔到code test既都係useless」
邊到有講唔駛睇code test難度
邊到有講唔駛睇其他factor

邊到有講睇code test result
你寫用咩application? 絕大部份application寫果時根本唔駛點理GC / memory 果D野
寫開
1. 「有code test唔代表咩,無code test一定更衰」

之後個4點係我錯誤解讀 諗多左 係我柒左囉
1. 「我已經講咗同意有定無同code quality無關」

頭先都諗左一分鐘 意識到之後個4點係我錯誤解讀 諗多左 係我柒左 對唔住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞