IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
F bro long time no c
係阿
所以咪話同server backend 係有啲分別
但可以學到ethereum 個底
同埋應該可以玩go
雖然佢job ad 話rust 都得
應該唔會再經常上黎。有時間 都寧願操Leetcode、學下新野。
又話ds/algo係用黎打飛機😓
Interview 要code test ma
呢到得曲佬
嚴格講F巴其實唔算曲佬
咁佢係咩
曲佬係限於fe/be developer
情報分析師
咁又同佢既言論有咩關係
叫我偵探 又得姐

日日都要估啲data點黎,同埋個SQL column到底係乜東東黎

你鐘意既,叫我考古學家 又得姐
呢啲個個都係咁架啦
做network夠要估個port description係咩鳩黎
我意思係
唔係曲佬自然唔會關心ds/algo
當然話ds/algo係打飛機 係另一樣嘢啦
點解要我講咁白
咁手巴又唔係屌佢唔關心ds/algo 手巴係屌佢話ds/algo打飛機喎
無法理解點解會去左佢應唔應該關心ds/algo呢點到
屌你手巴係咁撚串wo
人地面對現實又下下jer住哂...
、、、、、、
我關心ds/algo呀,唔關心的話,點樣過code test。過完code test,仲要HireVue interview 解釋番 我寫左啲咩野出黎

咁工作有冇用到?有,但得寫UDF個陣。極大情況下避得就避,自己寫既好多時候都唔及 一班由Google/ Microsoft背後一大堆背後核心團隊寫既framework/product更加好。依加好多frameworks都係由最頂尖既researchers/dev去寫。call佢地functions,比自己寫既更好。

個人認為練習DSA重要,因為我中意諗野,learning DSA changes the way that I think。

如果你係做核心產品研發團隊(eg,開發新一代數據庫),咁DSA就好重要。但香港唔係Silicon Valley,依類工作多數起香港唔存在。
講左手巴唔係講緊你關唔關心ds/algo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞