IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
手巴都推崇自己慢慢自學 instead of跟大路sillybus
一黎大路野唔係度身訂造
二黎香港啲主流學院教學質素=負
當然拎主流野黎拎黎睇下做補充係好既 唔係就會脫節

所以手巴推薦有能力既人 唔係跳級入大學 而係自己預習
唔會晒左時間 因為積累既能力可以第日跳得更遠
而且亦廻避左誤判自己能力既風險

再者大學唔只教學質素差 學習風氣都差 啲lab大把人係到打機 點專心
咁不如直接固態物理

同埋呢啲唯一可以玩玩既精英path 係中學已經跟開某啲prof做RA 而唔係背書考爆中學公開試
鳩估 但睇個名都知
係。
HKIE唔認
佢要double major/讀上去先有價值
點解hkie唔認
個科唔on list?
原來hazelcast可以玩queue
老老實實,13歲入學要乜HKIE認?都跳得班梗係讀上去,用打工狗心態去睇個跳班讀大學嘅都算悲哀

就算真係返工,讀完bachelor 18歲都未夠T都無得O,AECOM/ARUP嗰堆engineering點會請,係做都做software相關啦

「受僱於工業經營的青年的權益根據《僱傭條例》,如你年滿 15 歲但未滿 18 歲,便屬於「青年」。根據《僱傭條例》下的《僱用青年(工業)規例》,如你在工業經營受僱,便可享有以下權益。最高工作時數
受僱青年最高工作時數為每日八小時,每星期48小時。
每星期最多只可工作六天,而且不得超時工作。
工作時間必須在每日上午7時至下午 7時之間,除非獲勞工處特別許可。」
首先 HKIE未認工程科學 同佢跳唔跳級讀唔讀呢科無關
講緊呢科 唔關佢事

其次 既然你講到佢
13歲跳級 第日就唔駛返工?
跳級一定行學術路線?
返工又好失禮?
試下唔好上堂打機。
走囉 唔好影響上堂氣氛。
上緊邊個堂
返工為人工
嚟緊打算過加拿大,如果自己間公司經當地公司請我secondment,算唔算 valid working exp? 因為我都算係agent 公司 employee
你又講得啱
好似我講得太academic
不過結論其實都係趕住入大學呢樣嘢本身無咩用
唔計啲咩19中學朝9晚5返學呢啲規矩
有實際實在嘅工作經驗就唔太會睇受僱形式
IT呢行的話
利申未去過加拿大
不過身邊冇case係咁樣secondment
最多係agent公司幫搵幫搞visa幫搞移民監嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞