IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
見到佢講拖延症
其實唔關打曲事都係咁
不過計返打曲
自己做緊嗰個sub field 就會大壓力
有壓力 -> 想做好啲 -> 安排好多計劃 -> 壓力再大咗
跟住就唔想做
反而無壓力 嗰啲sub field 學得仲快、開心
small step by small step
少壓力加有興趣就好好多
有無人覺得plan schedule真係好難
你地係點預時間
作為working level, 我會先報大30% effort俾tech lead
tech lead 睇完又會幫我報大30%俾pm
pm又作大30%俾老細
老細睇完條數就話邊使做咁耐,淨係俾一半時間
但條數已經變咗1.3×1.3×1.3×0.5=1.0985, 差唔多多咗10%時間抖抖氣
sad
javascript = java + script
傻啦。有冇code test同 project code quality無關。

間間啲code 都好似天書咁。

有啲code test even係比4粒鐘你 起一個小遊戲,寫成幾百行codes。

寫完出黎,offer人工又低 得個20k 細公司無財力 真係唔好做。

(Btw,Code test就應該統一哂 只考Data Structure & Algorithm + SQL
有自己寫開NODEJS project點解轉到咁勁
你意思係有都唔代表啲咩,無錯

我意思係請人返嚟寫code但interview唔考寫code能力係一個big red flag,兩者無衝突,有都唔代表啲咩無咪更加衰,唔會更好

off topic,從來睇唔明嫌人工低係咩一回事,"you pay peanuts, you get monkeys",就係同時都要係monkey先會見到peanut offer,而請開monkey嘅公司自然會變成你講嘅狀況
唔覺。有冇code test,個project code quality依然都係垃圾。

我反而覺得人工、公司repututation、project launch date同 project code quality有關。

愈高人工,公司愈大,項目愈新,project code quality愈好。
繼續畀你自說自話似乎比較好,我已經講咗同意有定無同code quality無關但你根本get唔到個point

你話project搞得耐code quality會差我同意,但我講緊嘅係如果連coding test都無,即使第一日launch個code quality都唔會好得去邊,已經係第二次同你解釋兩個諗法係根本無衝突

你話人工、公司reputation同code quality有關,好老實,越高人工嘅developer role coding test越難,FAANG比ibank難,top trading firm如Citadel唔會比FAANG易,全部都成正比,咁咪即係coding test難度同code quality都有關
除非係c++同rust之類門檻特別高既language.
C#, Java, Typescript之類有咁上下基本功既人1-2日就pick up到
個人認為真係識tech既公司唔會太care呢D濕碎野
「我已經講咗同意有定無同code quality無關」

「有都唔代表啲咩無咪更加衰
你講一間無coding test但又高人工或好reputation或good code quality嘅公司做例就有得討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞