IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike

就係話而家用慣覺得無咩特別姐
以前計好新
想知以前係點姐
應該係再早過/相約jquery 嘅年代嚟
到底點解影mon唔會影到水印

想問吓佢話session既cookie 係點 係咪唔set expires 就已經係session既cookie? 見佢份doc 個example 冇寫
有乜題目建議睇下懶唔懶去砌個模型
目標java spring rabbitmq+k8s
點解改名
你用舊名應該多啲人答
手巴淨係知佢改名 唔知佢條問題問咩
已經諗到了
因為慶祝偶像成為首席developer
其實想問吓 CS FG 出嚟第一份工做咩位好 好迷茫
小弟個人唔太想掂code 但亦唔抗拒 只係想code 嘅比重冇programmer 咁多
定係去做infra /support?
唔太想掂code就去做infra/BA啦
咁infra 有冇啲咩公司推薦apply睇linkedin 都有好多間公司可以apply
本身對cloud/infra野有幾多認識?

如果唔熟我建議CS底嘅去做一年code之後工餘時間自修考一兩張cloud cert再轉,唔係info eng科出黎未必有咁多公司肯train完全白紙

而再加埋你有code底轉infra仲可以試下devops條路更有前途
近年最興嘅兩條路

1. 直接同上司講想搞CICD,同埋suggest containerize啲app,但前題係公司本身有意轉型

2. 自己收工後自學考cert再轉工,aws/gcp/azure是但揀個,有興趣就搭單考埋K8s CKA,hands on cert黎都幾高認受性

我係1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞