IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
宜家3年經嗌35k係咪太少,上一份ap 25k
呢到叫低
其實就正常/slightly above average
你25*13?
3年經多數可以嗌到annual +30%
唔講做咩淨講年經?哩到個個人中之龍做hedge fund/prop trade唔通同做CRUD一樣人工
我就係最cheap嘅Java CRUD

Ching,認真想知你講呢啲點入行平時寫開啲咩tech,都有興趣轉field
開始有運
手巴可以提供更cheap既開價
兩年below21k 臨走話最多開30k留人

Finance類既其實唔係咁神秘 望下link in啲人就可以收集到firm list
搵工都不外乎三個aspect communication/tech點贏其他candidate/tech點過合格線

先講合格線 正常上堂有教既野你要識 job ads寫既野你要識(講緊language eg C++/Java/python同埋knowledge eg OS/network/parallel/softeng)

然後講贏其他candidate 你有啲咩standout 可以係management經驗 可以係同公司好相關既經驗 可以係金融 可以係數
呢啲要真係serious先贏到人 因為呢啲係suppose你拎自己最最最好既野黎講 拎自己既極限黎講
例如話你一個auto trading side project咁 唔expect你講啲兩星期貨仔 因為咁會令人覺得你既極限原來就係兩星期貨仔野
唔需要係有好好既成果 即使成果唔係非常好 但你有認真reflect自己 系統性咁分析返自己做過啲咩 知道好係邊唔好係邊 咁都無問題既

Communication就唔知既野+唔知自己唔知既野謙虛啲 知自己真係知既野自信啲

trading 都可以crud 姐
Vendor?
廣義講
全部嘢都係crud
都係講用咩方法structure algo 放落register / memory / port 到姐
唔識點create同delete electron 淨係識update同read
未見過electronic trading system係主要rely on CRUD,答返樓上,tech同CRUD最唔同就係會有cache (如hazelcast)同MQ/MOM (如kafka/solace),有一定有但唔見得係重心

但成個field嚟講electronic trading或者叫execution或者叫OMS/EMS只係好少一部份,你話hedge fund/prop trade/ibank做CRUD一定有,但我就唔會話嗰堆都係trading
Manual trade都係trade
咁你又啱,喺IBKR app到落單又真係睇唔到有咩可能係無CRUD成分
IB幾時炒撚左班垃圾
又lag又login唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞