IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
「有code test唔代表咩」

手巴理解講緊 個candidate pass到code test 唔代表佢就係一個qualified candidate
pass到code test 可能係好 亦可能係唔好 仲要睇其他因素

但fail左code test 就一定唔好

ie code test result既contribution係concave increasing function
「Failed左code test就一定唔好」

要睇埋個code test難度是否合適
Too obvious既assumption唔需要特別提 唔係既個討論就個個reply字千字
手巴相信呢到大家都會明白係講緊一個reasonable既code test
既唔係問hello world 亦唔係問check whether the photo is of a bird
就算難我都係咁講,fail過Citadel test,我會唔會話間公司出得唔合適?唔會,多人報自然出得難條bar高,間公司請唔請到人?相信係請到,即係有人既過到test又過到interview,咁我對間公司係咪useless?位得咁多,有人做到我做唔到嘅嘢咁我諗唔到有咩原因要cater我

咁我認唔認為我根本唔識寫code?從日常跡像睇就唔係,咁Citadel應否請我?當然唔應該,會唔會話唔好彩/做嗰陣緊張之類嘅bullshit?唔會,test個個都係咁做
又唔係咁講 手巴覺得太難會over fitting
玩能源未
答案係唔好garbage collection
所有野都preallocate 至少都用pool

利申 激進答案 不過唔咁做既話 java一個唔覺意collect左itself就唔好啦
利申2 係 手巴係講緊java is garbage
【信報月刊】移民潮挖空中層 「IT狗」變高端人口
https://lih.kg/3132558
今時今日既GC快到傻, 幾TB memory GC可能講緊個位數millisecond, 唔係好特殊既application, 幾ms who fucking cares
搞店了 5洗搵工住
改一改個port number 搞掂
GC 30秒點做到?
手巴玩能源了

用緊Parallel GC
young gen同old gen perm gen config比例冇咩問題

搵落去其中一個問題係memory leak問題
另一個係有人貪快冇熄JSP compile嗰邊development mode
再搭單有若干舊tomcat bug

總之搞到唔關RAM多少事令到GC過長
可以認為有太多碎object導致

30秒GC仲要係強行停止
未做完哂GC嘅玩法

行行吓部機就自然死亡要人手restart
真係見識少, 如果係我分分鐘嚇到即走
搞5掂5能好收工
今舖真係永續5ho收工
System crash,fix 完未 蝕大錢了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞