IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
聽講睇team 有啲似乎係養老院
起碼平均黎講係養老院 不過星期六多野搞既
Java 每一個instance 都有object header(for locking and gc )
我估你要計埋佢地
以手巴自己理解啦
Trading system唔保證連續不間斷既HA 而係追求可短時間重啟

Lock咪單純有request到個時鎖住本簿 都冇咩野會出問題 出問題就唔係roll back transaction咁簡單而係要停巿 同大戶傾點搞 或者一野轟落去話今日交易唔計
我感覺上你兩段野好似有D矛盾
System需要可以短時間重啟,但係出左問題要停市好似唔係好合理
我指既問題係例如要write 2條record, write完第一條hardware failure個system瓜左, 除非你somehow做到所有write都idempotent, 否則冇transactional DB應該好難搞
咁多位巴打絲打好,小弟做咗幾年文職,讀緊part time cs master 半年,兩個月前成功轉咗行入某本地IT 公司跟大project做Junior web developer,用Java spring and Angular,打算儲經,人工20K。

最近先知project仲係SA&D階段,然後被人暫時調去另一project用Java做maintenance ,下年要揼code先調返去大project,感覺main exp transfer唔到去Dev exp。

自己之前學咗html css javascript nodejs mongodb,亦都整咗個人web profile page,請問我係咪應該依家揾工,定做半年先轉工,同埋咁樣轉叫價可否去到24K?請各位俾d tips 迷途嘅小弟。感謝!
database做recovery 其實都係靠自己儲啲redo log 之類嘅類
而家我理解trading system 係自己做返concurrent read/write 嗰部分
點靠啲log recover 應該同一般database 差唔多掛

反而availability 我就真係靠唔到
可能有1/10 transaction 瓜左一陣無人知掛
唔矛盾
小事 eg天降隕石打爛左main site 就五分鐘內轉用backup site
大事 eg logic錯就停巿 https://amp.rfi.fr/tw/政治/20190906-電腦死機致停市半天-香港首次-金融中心蒙羞

Hardware failure system瓜左咪瓜左 咪由佢瓜然後轉去backup site backup site咪load返journal繼續玩玩 (當然其實會keep住online咁mirror 而且會有其他component去reconcile journal邊啲record係出左街 邊啲未出街
main exp transfer唔到去Dev exp。

main 嘢都多需求,舊嘢一定多過新
用熟咗啲lib, framework 都幫到dev,係SA差啲,因為爛曲

同埋咁樣轉叫價可否去到24K

睇你呢兩個月有咩學到同睇運
瓜左access唔到小事,冇transaction data出錯爛咗問題大
試下唔好用transaction諗成個message flow
而係message based 因為你唔會一個動作完成到成個trading cycle
Message flow都可以transaction角度去睇既
例如partial fill stop order implied order呢啲

但手巴又唔係話冇transaction 手巴係話單機鎖簿
點解一定要distributed system普通mirroring+backup site到底有咩問題
只係針對返"其實有lock 已經可以transaction"呢句
唔需要HA同scale out呢D野, 單機所有野易好多tim
就算你拆細個workflow,每個subtask通常都希望係transactional.
lock 係個例子姐
現實應該絕大多數都係玩lockless
如果唔係好似你咁講邊搞得掂
我覺得仲難咗
我係 讀書俾人屌打 成績極差
做左7年已經SSA 6xK
哪間u來的,那麼神。
政府都升得咁快
RAM係平
批錢難呢 = =

試過 interview 有人咁問
不過個 interviewer 淨係熟 Java

Java 除咗你個 class 以外仲要考慮埋 JVM 相關原理
例如個 class 個 metadata 放邊
你上面段 code runtime 時候其實做咗啲咩 (兩段 code 實際做緊唔同野)
即係上面 class "C", x 同 y 分別放係 heap 定係 stack 定係兩樣都唔係

C 同 Java memory usage 分別淨係針對 "reference based" 個諗法方向各樣會有少少窄

ArrayList<C> 同 std::vector<C> 去比較好似係 蘋果同橙嘅分別
真心想問一個速度問題
就係server放左係host之後,拎data反應慢左好多
我當然知道點都唔會夠放係localhost快,但係真係慢到好影響ux
想請問一下各位巴絲打,個問題係出係邊,定係其實係正常

首先本身frontend同server都放localhost,data放係mongoDB cloud(選擇左用AWS放係香港)
讀取係立即咁濟,咁係咪可以排除左唔關mongoDB速度事?

而之後我將frontend deploy去vercel (frontend係react,server係node)
反應速度都係好快,所以又可以確定同frontend放係邊應該冇關係

問題係我將server放係heroku之後就出事
get一組data要1700ms (status=200),或者1000ms (status = 304)
而且好似係同data大細有關,但講緊佢讀取一個得500個document既data都要1000ms...
post會快D,但都要250ms

咁其實依個速度係正常,定係真係個server既問題?
如果係關事而唔用heroku
有冇其他平d又容易deploy到node server既host? (唔介意放香港)
加多條ram都冇錢既公司 人工都唔好得去邊 不做也罷
補充多句
放左server係heroku之後,就算frontend係用localhost都係好撚慢
唔關frontend放邊事
Heroku要cold start
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞