IT討論區(172) - 3年exp+留港升職潮

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
已經呃左糧一個月,個心過意唔去
試過幫公司額外蝕一個月糧未
想知手巴覺得Java有咩做得好嘅位
Production有bug 要rollback 定點
標準Library大
唔講整好唔好啦 畢竟歷史包袱
但抄code個時有好多dependency唔駛理 係好既
冇 會愈寫愈爽
有做野架,慢慢做嗟
冇code test here
兩round technical都淨係問concept, project related野
入到黎所有野都有板有眼
講緊額外蝕基本糧以外既一個月糧
就黎做區域首席developer點部署
enlighten me,記得你講過PCCW,點有板有眼法?
知唔知點樣可以唔努力咁上到位
一場三個人既比賽 排尾二都可以話自己第二
pccw係前公司
有test coverage(unit test & integration test), code review,
cicd pipeline(main/develop/release/feature branch), performance monitoring tools, etc. 咁樣算唔算?
都算正路,不過咁就更想像唔到既然有資源點解唔整個coding test
我估coding test對於0經驗既人好重要 證明你唔係白撞
但對於experienced hire問兩句已經知你大約係咩料子
去到某個程度, 表達/溝通能力更加重要
手巴謀殺晒其他同事
關於coding test
其實未講到重點
FAANG style interview一般會問5題LC easy- mediam 要答岩4.5題先會過關
其實有晒題庫比你溫 大部分過到關既人係根本見過/做過條題目
所以係Big tech黎講 coding test考既係勤力
而so far呢個test係幾有效
狗肉節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞