冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
分體式黎
用左兩年左右
兩個月前開著部野 成個鐘間房都未凍
咁就叫左師傅黎入左雪種
師傅個時都無講咩問題
而家又黎 開著部野 佢係有冷風出既
不過只限風口位 基本上間房係感受唔到冷氣
電腦如果CHUR勁少少 我個人甚至會出汗

咁我唔係師傅 部分體又係2樓鐵架
所以唔知壞雪種喉定漏雪種
我試過網上問過D 人地叫我直接換過部算
師兄邊部好啲?

Panasonic 樂聲 1.5匹 R32雪種窗口式空調機 CW-N1221VA
類型: 窗口式
匹數: 1.5匹
淨冷/冷暖: 淨冷
製冷量: 3.63千瓦
能源標籤: 3級
冷卻效能: 12380BTU/h
室內機尺寸: 346 x 560 x

Rasonic 樂信 1.5匹窗口式冷氣機 (淨冷型) RC-N1221V
室內機尺寸: 346 x 560 x 655mm
呢三部邊部好啲?我格過價好似差不多

Panasonic 樂聲 1.5匹 R32雪種窗口式空調機 CW-N1221VA
製冷量: 3.63千瓦
室內機尺寸: 346 x 560 x

Rasonic 樂信 1.5匹窗口式冷氣機 (淨冷型) RC-N1221V
室內機尺寸: 346 x 560 x 655mm

Rasonic 樂信 1.5匹窗口式冷氣機 (淨冷無線遙控型) RC-X12HA
能源標籤: 4級
冷卻效能: 11601BTU/h
室內機尺寸: 375 x 560 x 668mm
之前間房部3/4日立小涼伴個panel有滴水 部機又有水聲
早排執房係部冷氣機下面地板有d凝固左有d似橡膠白白地色嘅野 其實係咪漏雪種? 部機都冇一開始買哥陣咁凍
RC-X12HA格力貼牌機嚟
上面兩部二揀一就ok
正常入雪種要搵漏. 入太多亦會唔凍. 暫時不能判斷. 如果之前凍,宜家唔凍,可能漏種,或者其他野. 不過如果佢入種又無搵漏即係呃你,出面好多師傅係咁. 好多流野無料.
個師傅係幫晒我成個花園裝晒冷氣
叫佢番黎睇唔收錢的
我見佢有噴過番皂搵過下漏
但係佢又無yes又無no
搵漏用機探仲用番梘. 無yes 又無no 即找不到問題根源. 你有無自己洗過機?
房入面個部有
牆出面就無能為力
你開機一陣影室內機拎走隔塵網,如果你影到室外機喉位可以影都可能可以知乜事. 出風量同新機是否差不多?
你無過水?
用個D洗冷氣機劑
聽日收工日光日白個時影下
咁你大可能係咁,咁你用水沖,倒水入coil 沖到風量同新機差不多
我用個D起泡唔使水個D洗冷氣機劑WO
係呀,試左先
好 唔該晒先
二揀一你會揀邊部?
3級好過4級?
正常係開一部會凍過開二部. 如果有咁情況. 要量左溫每部單一,逐步逐步跟
而家都凍既 係唔明點解開兩部再凍d無乜野唔搵師傅睇啦
大機會係喉或雪種問題,但未能確定
係呀 之前唔凍入過雪種
咁可能係入種問題.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞