冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
一定二匹半,視乎樂聲窗口定二匹半東芝22j2kcv. 搭棚另計
邊隻同包乜
咁我現階段都傾向窗口嘅,始終少個棚將來少樣嘢煩
你計下窗台深同高度
裝東芝反機不用搭棚,我指其他要. 但當然唔想煩窗口

標準安裝 12呎喉 師傅上門體位100
我要加 接近20呎侯 萬一蚊唔知搞唔搞掂
咁另20 呎加幾多. 銅喉好平. 基本安正常2000 蚊已有.

廚房加跌架 拉銅喉入室內
But 之前窗口機嘅鐵架 幾年前 都要 480蚊
我預算 消費券9000k 自己加多$2500蚊
希望搞得掂
過十米要加種 gs
7米內
其實我上年問過 自己區內嘅 老志號開咗30年 細舖頭仔
另外加銅喉 每呎$65蚊
師兄 我呢個例子 其實 是否 分體機 十 安裝費 十 冇室內窗台 要加裝
金屬架 盛拓外置分體機 十 12呎銅喉(行規包埋 ) 尺數唔夠自己加錢
一路都冇裝個分體機 只用窗口機
麻煩晒
邊間,你自己睇住地方大小. 你匹半東芝如果都係啱啱好再你裝黃色牆要加匹數
上水 永鴻電業 老字號
Ok
THX 師兄 等埋10月消費券
通常窗口改分體裝係長牆或之前窗口機並非裝近天花轉分體要加大一級匹數. 分體好少機能夠左右吹廣濶,最濶已經是菱電東芝有雙摩打左右送風及重工.
唔該師兄 分體內置機 我中置牆身 方便晚上吹近床邊
比長老 舒服啲 唔使窗口機 晚上滾滾滾咁嘅聲(着機頭)
一般晚上開25度 加天花風扇 老人家 唔敢開太低溫 日頭少開
上年消費券 已換 電視 雪櫃 今年 冇乜嘢想買 舊冷氣用咗三年
倒不如試吓用分體 睇吓有咩分別 THX 師兄
屋企部美的分體冷氣開開下突然出「EC」,不停係到閃, 冇風出, 試過熄左再開就有風,但唔凍, 半個鐘左右又出「EC」! 用左2年幾, 保養已過
想知壞咩? 係咪己經收皮要換過部? 如果有得整, 大約幾錢?
似漏種
除出EC 外,其顯示燈情況怎樣. EC喺美的嘅定頻機就係漏雪種, 壞壓縮機電容. 但你依部係變頻機可能要喺遙控上面check fault code
謝謝回覆
EC下面有3粒燈, 中間嗰粒寫住Run既燈係咁閃, 如果漏雪種或者壞壓縮機電容係咪都可以整得返? 會唔會貴過我買部新?
遙控check fault code點做
巴打你好
尋日自己有時間終於diy 左自己洗
買左支3m既洗冷氣野
我拆左前面塊擋板就噴滿哂成個fan coil 位
等左十分鐘左右就拎水壺噴水
之後拆左出風位兩塊擋板落嚟見到有啲黑色一點點
聞落同平時開機啲up味一樣
拿拿洗埋塊擋板同機上面啲風葉
等左一粒鐘乾返之後裝上去諗住實無死
點知一開機諗住開個風扇吹乾入面果陣又係有up味
但就無之前咁大陣味

咁既情況係咪搵冷氣師傅上黎洗好
想問下窗口機 制冷果陣就好嘈 可以點搞?
係咪一定要搵師傅整?
間屋租既 業主唔想換
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞