冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
唔建議 格力樂信la
我麻麻地美的機
窗分轉 菱電
千奇唔好ftka
我會揀唔變頻
但真係睇你自己
變頻會細聲好多 但有機會聽到高頻聲
布機會體感唔夠凍
唔該晒
舊樓裝修中,冷氣位有個石屎窗台,打算裝部 420 窗分
想問大家裝完之後嗰個窗口生口位一般會點封?
有冇圖片分享?
明白,唔該晒
如果窗分一匹,下面簡邊隻好d
msy-gs09vf 菱電
cs-ls9wka 樂聲
rasdx10cwk 曰立

咁奇,人哋已講左菱電. 又問
420 窗分,一部1.5匹放廳,一部3/4匹放房
除咗30電機一定good 外
pan 同格力有冇得諗?

之前見到有個post話panasonic變頻分體效auto 風唔識變頻呢。
auto唔係唔識變頻,係唔識低頻,你可以打去信興問,呢個係佢地獨有設計

師兄 請教 想等埋 十月頭 消費券 買
室內面積170尺 請問有冇大問題 THX
thank you 肚腩,想問下係唔係panasonic全部420窗分都係唔識低頻?
定係某個系列?搵唔番另外個post
信興維修部回答,佢地所冇機都係同一設計,即係auto 風係廢嘅。
但係我度左除左auto風,2格以上都最低輸入功率350w, 維修部回答係因為室外溫度太高,如果室外溫度唔高,2格係識降頻。
(1格可以行200w)

咁問題黎啦,室外機31度算太熱?
要25度先叫唔熱?
我可能等10月再睇下2格係咪識降頻
( 裝呢部機下面係三菱電機gs07, 1,2,3 auto風都行到200w)

換句話說,Panasonic 機你要舒適就要訓覺前手動轉1格風,但1格風又唔可以覺得熱
如果熱要校低1,2度,夜晚又會過凍
開一匹冷氣開22度 每個鐘用0.8度電正唔正常?
廳用2匹大金
房用一匹機想用無風 有冇推介
定頻正常
定頻0.75kw input, 22度冇停機就係0.75度

變頻就唔正常,1係散熱差,1係匹數不足

1匹機,開23度,除左1開機頭半個鐘,其他時間大約行200-250w

即1個鐘0.2至0.25 度
乜野app?
想請教下
屋企之前裝修, 裝左3部珍寶窗口分體式冷暖機
問題係每部佢都突晒出個窗台位, 當時問個師傅話部機fix落個底盤, 而個底盤左右各有一口拉爆打左落窗台度
咁我睇過的確係有打拉爆, 不過我睇唔到部機究竟係唔係真係fix落個底盤度
其中一部突左成三份一出窗台
我成日個心都好驚會跌落街, 尤其係打風

菱電
420 真係 只推薦菱電
怕熱就上 2匹
開放廚?
咩牌子
無風意思係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞