冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
無一個golden standard
我會話要睇值唔值得洗
如果要搭棚 咁就唔洗洗
一般家居 室外機影響唔太大
如果係就咁係窗出面 就洗埋
如果你出門小過3小時
長開會比關一關再開
慳電
同埋我唔建議廿四小時長開 得閑開下窗 比d 鮮風入下黎 換一換氣
同埋winter 又唔洗長開
如果回南天長開 係可以有效減低濕度 會好d
gs07咪420
缺點係冇內置app, 用小米wifi遙控, 開唔到1格風,即係quiet,小米細風=gs07 2格風,校唔到1格風
佢問性能
只可以用冇得輸去形容,3格風以下完全冇聲,上下swing冇聲,好多機上下swing會有聲。反應快,打開個門一陣就升頻,Panasonic 反應好撚慢
咁點好
窗台空間有限
唔好以為p記好有保障,好多野差左,珍寶變頻窗分喉可以好短同室外設計好有壓縮機獨立隔離外無野ok.
咁買窗分有冇好建議?
案已答
但等唔到樂聲呢
咩事pan記會周圍都冇貨但又有d人可以撲到機賣
我屋企人今日睇完冷氣機之後佢話想買樂聲牌CS-YS9UKA「變頻式」分體式空調機 (室內機) (1 匹)
想問呢部機好唔好?
佢係都要買呢部
冷暖?
我想買淨冷咋
Panasonic 就買新款ru9,差幾舊水
多wifi, nanoe x, 慳電過ys9
我夠位裝>420,走去裝420我驚嘥咗
3/4 一匹 匹半 睇下對咩機. 二匹就用正常最少550 好過420.
Ru9>ys9
如果你想裝 3/4匹
呢部已經係最好 市場上無咩選擇
咁你睇下你會唔會裝ftxm22, ln09vf , srk25zsxh-s

除非你室外機位置散熱好差,細匹數機冇乜分別,散熱正常,呢3部室外機先有明顯優勢
師傅報價安裝部三菱連拆舊機 total 4000$,係咪都合理範圍
搭單想問 間間洗冷氣機既質素係咪都差唔多
上網睇有間叫捷龍幾平,有冇聽過係伏?
安裝位置係?
盲測或者朋友推薦
依家全世界人都去洗冷氣
參差好大
冷氣仔 你問我答(5)
https://lih.kg/3173279
房窗隔離牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞