冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
咩牌子好
1. 分體機
Best 大金
Economy 格力
樂聲菱電機嘅質素都好好 但售後服務 零件維修 DIY 都一定係大金最好
而平價機只推薦格力 好多機其實都係佢代工

2. 420矮散熱分體
菱電
因為大金420系列 係馬拉制 極差
菱電會係相對上比較好

3. 窗口式分體
樂聲 樂信

4. 窗口機
Best 樂聲
Economy 格力

冷暖機壞處
1. 係香港炎熱潮濕環境 如果係用暖氣前無徹底清洗冷氣會有好嚴重霉噏味

2. 相對傳統冷氣會易壞一d 因為零件多左電子版多左 當然唔係一定壞 假設100部傳統冷氣 正常7年內有2部壞 冷暖就大約有6-7部壞 而基本上會壞嘅零件都係室外機 有機會需要搭棚先處理到

3. 依家有d 細細部暖風機 幾百蚊就做到好好嘅暖風效果 香港一年先凍兩星期

變頻窗口機壞處
1. 相對傳統冷氣會比較易壞

2. 由於變頻壓縮機嘅轉速非常之快 雖然壓縮機嘅聲量會細咗 但係由於快速轉動所以會產生高頻聲音 高頻嘅聲音會係好煩擾 好似蚊飛過你耳仔咁 當然又未去到咁高頻 但好多人即使細聱左但都接受唔到 而亦有人係完全聽唔到

漏雪種
https://www.instagram.com/p/CZqxV3aJlJj/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

https://www.instagram.com/p/CbFLidhLhur/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
每個"師傅" 或者巴打 都會因為經驗認知
而有好多唔同睇法
都好正常
因為冷氣機真係有機會一裝就壞 咩牌子都有機會
所以唔同人唔同經驗都會有唔同睇法
而我覺得
有d 巴打嘅睇法係好值得參考嘅
肚腩巴
吾係曼狗
佢地講嘅野都好有根據
係make sense 嘅
我都學到唔小野
支持巴打
同意,同睇多啲.
你部窗口關左幾耐
每日都開 但朝頭早閂咗都仲keep住滴
Fancoil sinko1200風 個coil底塞左
有無辦法唔折豬籠 搞通佢
喉塞都會令
關左之後keep 著drip
應該只係窗口機條喉塞左姐
係去水 吸同了番入去
拆水盆
如果你要徹底洗個coil 就一定要拆
謝謝你
樓上漏水 機頂鋪乜野可以隔音同埋隔熱
成件事真係好on9 早排自己俾人投訴第2日就整
自己投訴番 人地就賴死
Pan仔變頻仲係無貨
可能我要等到冬天先換冷氣
想請教吓 如果部機深過機架6cm (個機架比較淺)
會唔會影響安裝
咩牌子好
1. 分體機
少臭
420 一定菱電
正常東芝美的格力

變頻
東芝淨冷唔好揀二匹
菱電質素最高,室內風扇獨特設計(d客話室內好靜)但二匹冷暖室內機細不宜大面積用
大金泰國不差但其實又唔係話最強但好易臭,出u4, 同啲達聲. 二匹冷暖非常建議用ftxs50 非fthm50.
零件多. Ftxs 比fthm 料好.
重工都不差,不過二匹又係機細不啱面積較大地方. 重工中國機用舊設計及風葉用齒輪帶動,料較厚.中國機抽濕力強過泰國重工
樂聲抽濕力最強
變頻格力美的個人美的

定頻
格力東芝菱電菱重日立(馬拉)(菱重不建議二匹又因為室內機細)

2) 窗口式分體
樂聲 樂信 珍寶

喉變頻最少細機有2-3米,定頻3米,除珍寶窗口式變頻短過2米.

4. 窗口機
定頻
樂聲 抽濕
格力 夠凍

變頻
樂聲 抽濕
美的夠凍, 匹半揀格力

以上有講過機牌子全部均自己原廠做
一匹匹半之中大金r32東芝及菱電菱電其實都叫細室外,非78/80cm x54cm/55cm 正常機種,同420 計法差不多. 最大係菱電中國同菱菱重泰國zsx. 先叫正常機種
之前有人提及樂聲窗口變頻搖控反應差.係. 並非無電. 死證.
如果變頻係要恒溫並非機扯盡用勁抽濕. 用菱電因為濕度差幅影響較少,體感溫度較穩定舒適. 呢一點可參考肚腩巴之前分析.
會,下面有空位. 將出面條鋁反轉或重新重U字架.
膠地毯反轉 玻璃膠
傳說好快有
窗口?
是的
裝到
但我會建議重造個架
都唔係好貴
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞