冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
要視乎其他因素
Thx ching. 如果唔要格力GIM09A(驚冷暖易壞)
推唔推格力GSAF209XA
如果無需420 ,抵用你揀東芝
你知唔知點解大陸格力貴啲
因為大陸格力部室外機用用料足啲,大啲,重啲,點解大陸美的縮到單排,1.6排散熱,格力仲雙排,好可能係格力冇本錢縮水
所以依家大陸美的賣得多過格力,因為平啲
剛剛去左豐澤睇窗口式冷氣機,想問以下三個款有冇大伏
1. Panasonic CWHZ120ZA (12200 BTU 製冷製暖) 1.5匹
2. Panasonic CWHZ70ZA (7400 BTU 製冷製暖)3/4匹
3. Fortress FWAD08M18 (7000 BTU 只有製冷)3/4匹
追post 話窗口機Panasonic 比較好,所以選Panasonic ,書房個啲平時無人用,所以想買部平啲,豐澤sales 話買返豐澤牌,有3年保用,謝謝。
但GIM09A都縮到428
Sorry唔係好識,學下野
ok thx
呢兩部分體都少開,所以唔買咁貴
格力係造定頻機起家,以前係用日本仔牌壓縮機,近年先轉用自家凌達壓縮機。佢大陸某啲中高端款係用海立(上海日立壓縮機)
全部牌子低端款外機越造越細,但格力就企硬唔縮,搞到成本高,賣唔出,你覺得係搞手想打個和?

咁連低端款都無縮開嘅牌,突然拎部縮水機賣畀你,你點諗
全世界都縮,一係揀舊型號,一係比較上東芝
佢意思係格力技術落後令到佢冇本錢縮
舊型號重大料好啲,缺技術之下縮,舊型號既好處無哂
定頻睇硬野,變頻睇電子野.
唔建議
寧願包得好啲
因為冷氣主要都係由金屬組成會有生鏽問題
唔郁佢好地地一郁就有風險
樂聲n1821
格力 gwa
咁我建議你搵師傅
開晒全屋嘅窗開風扇模式吹兩個鐘頭
如果唔得就洗機
如果得呢兩部 我會揀gk
變頻窗口機睇番#1
分體我會建議 兩部都用格力gicf
用多過7年 換!
pan goid choice
但變頻窗口睇番#1
書房 比多小小格力la 一係美的
想請教下,如果要有呢幾部排,大金應該放第一,其他會有點排,有無邊部係可以out,2匹機,想耐用
冷暖機係咪foul得,暖真係無乜需要?
排名係 2>???

1)三菱 Mitsubishi MSY-GK18VA 變頻淨冷分體式冷氣機 2
2)大金 Daikin FTKC50TAV1N R32 變頻淨冷分體式冷氣機 2匹
3)Rasonic 樂信 RS-YS18UK
4)Rasonic 樂信 RS-LE18WK
5)樂聲 Panasonic CS-LE18WKA
我會2 1 3 5 4
5 4 可out 如果你裝到正常機
暖 睇番#1
當然最後睇番你自己需要
下面3部換ru18黎比啦
睇你需要,如果你要比大金揀ftxs50.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞