冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
點解有啲新機用2個星期,入邊好乾淨都會臭,我諗唔到原因
去水la
屋企環境la
都係因素
佢programme 都有影響同設計
新窗口冷氣機用左一個月到,本身開4已經好凍,但唔知做咩今個星期開始,我開到10都流汗,唔夠凍,但明明都係買左一個月到,應該唔會咁快出事…
但有出凍風,但體感溫度差好遠
我部分體都係,最高26°最低16°,0分別越曬部冷氣越唔凍點解會咁而且出面部機銅喉(?)位仲會滴水熱到燥咗
屋企有部兩匠分體機 唔凍同漏水
詳情
詳情
詳情
外機銅喉見銅無霜有水滴代表反車頭夠凍. 咁睇下室內機污糟程度及風量. 如果正常可能代表不夠匹數
型號呢,有啲機體質差啲,室外太熱效能大減。

檢查冷氣最低限度都要準備2個溫度計度出風,入風溫差,乜數據都冇真係要冷氣傳心師
型號:p記CW-N921JA
買入大約一個月
溫度1-10果隻
長期high fan

買入左一個月,之前較4果到已經好凍,機底都會因為溫差大而有水珠,最近個星期覺得開左冷氣都好似好熱咁,訓醒都成頭大汗,咁我就較去10,但感覺唔到大改變,謝謝你。
叫代理睇下. 溫差應該有11 度,無既都應該有問題.
或者結左冰,你試下7-8 度. 如果有結冰可以check 下面向機左手邊室外銅管有無凹咗
好的謝謝
其實4同10嘅製冷量係一樣
開10係唔會凍D
4同10嘅分別係
假設10係18度 9係19 8係20 4係24度
你較10就會係 當你室溫高過18度就會出冷氣
你較4就會係 當你室溫高過24度就會出冷氣
咁咩叫出冷氣呢
你當出風溫度係 室溫減10-15度到喇
你屋都24度 出14度風都可以話正常
如果你係沙漠50度
出風40 度都可以話正常嫁la

如果你部冷氣有出冷氣 基本上都正常
你呢個情況
可能係部機真係無左製冷 可以搵原廠檢查
或者係你部機匹數唔夠 由其係呢個月 熱得咁extreme
參考#567
或#1 最底
我懷疑一係匹數唔夠 有condensation
一係你部機結冰

巴打 同樣遭遇 嚟緊會裝550 外機 副出風位 挨近場身
請問 最好相隔幾多Cm 位置恰當
麻煩晒 🙏
部冷氣用咗一年都無個豬籠就發霉
點搞
無做防霉係咁,方法洗
關左機吹最大風1個鐘會減低症狀
試過啦冇撚用
啲霉都仲喺度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞