冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
巴打咁係咪排大金》三菱 》Panasonic ?
ftxs50 over budget 了,Max $10000左右
想要部CP值高同耐用
420其實三菱重工定菱電好D, 好似冇見過人講過重工D機咁, 變頻冷暖窗分係咪唔推薦?

我假設你3部都裝到(gk18 indoor高2cm)

首先要睇下你裝廳有冇需要左右swing, 因為大金ftkc50 冇,另2部有,佢嘅天花板氣流可唔可以令你整個地方溫度均勻。
然後你睇下3部機價錢,點解1部貴咁多連左右swing 都可以冇?
唔使左右swing都夠用?咁點解釋大金更貴嘅ftxm, ftxz會有左右swing? 我個人覺得裝房就可以唔使左右swing,因為訓覺唔想畀風掃到,但裝廳就應該要有

你覺得呢4千5蚊畀左落去,體驗邊方面提升左?值唔值4500蚊

咩大金零件賣街容易維修,晒氣啦,用幾年壞左要搭棚, 或者要拆落黎再裝,我不如換部新嘅
再講你部機如果連5年都用唔到,不如執左佢啦

講返啲機先,
ru18 我test過係auto fan, 1,2,3格風都識自動降頻嘅,最低製冷功率大約260w, 估計最低製冷量係1.1kw度,比ftkc 50, gk18應該會低啲。
但風聲2格以上就比較大聲
另外內置wifi app, 可wifi控製,同睇用電度數(如圖)

gk18 室內機靜過ru18好多
同埋有easy clean, 自己可以做下清潔,室內機都易拆,網上好多片教學

大金ftkc50 賣點應該就得天花板氣流同大金個名
三菱電機,及東芝,大金一向無CP. 耐用同一般日本牌子公平計無分別甚至有可能更差. 三菱大機一早有天花氣流.
菱電.
差四千部份去左裝機佬個袋到.
如果真係要比多4千,只會揀ftxs50. Fthm/ftkc 跟本不值.
我部匹半開機頭10~20分鐘都會嘈
不過冇你條片咁嚴重。我似跑車飛車引擎聲

房部3/4就靜
有呢個聲原因是轉子扭力因壓縮雪種導致力不平均引起,全發生在低頻
而家用緊部窗口式冷氣機

呢幾日一開冷氣機昤會有陣酸酸地既味,但開HIGH FAN約15分鐘後就會無左陣酸味

係咪因為冷氣機入面污糟要搵人洗下先解決到
如果二匹淨冷msy-gk18, 冷暖ras-18j2kv, 你多錢鐘意俾師傅洗ftxs50
睇人講話窗分變頻間間廠係唔同匹數都有d出色d既型號,菱電如果揀1匹同2匹既窗分變頻淨冷既話有冇咩型號推薦
你想跟你個名做人?
諗諗下變頻窗口連裝都成5千銀,又驚接受唔到啲高頻聲,換部窗分CS-U9YWA好似仲好
跟本要靜唔好用窗口變頻. 強力有高頻聲,低中有低頻聲,低有tat tat 聲.
慘,室內唔夠位裝部窗分
變頻靜其實壓縮機RPM 在3000以下到600. 600 以下開始有Tat tat 聲. Tat tat 聲改善方法是有vector control 壓縮機既冷氣. 令有4 pole 壓縮機在90 度180 度270 度及360 度全個cycle 配合感應壓力而達至每一轉平均轉速.

有冇人知出左咩問題?
我係
菱電only
窗分得珍寶同pan 有
其他係420機
我唔鍾意珍寶
但如果位置所限 無計
睇埋pan 窗分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞