冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
窗分
1)窗口式分體
2)窗台式分體420
日立分體2匹冷氣有冇伏?
上網睇消委會話佢1.5匹個部製冷比佢聲稱既低
跟中國內情,日立中國易壞
跟日本內情,都係

日立二匹分體只買定頻淨冷馬拉
以前上海日立ok
現在蕪湖日立not ok.
二匹420 菱電及樂聲,其他不了
最近裝左SRK50ZSH-S
開到28/29度都好鬼凍, 風口位d風唔夠10度。
室溫溫度24-25度, 呢個情況係正常?
如果室溫24-25 度,你話28-29 度都好凍,咁你室溫感應器有否有其他熱源,永遠計感應器. 不要用雷射槍
計左如果出風回風溫差15 度以上機制冷正常,宜家你過凍要睇感溫器溫度
呢部機唔識睇你室溫,睇回風位溫度。
你要識睇室溫,要買有遙控器測溫功能嘅機,或者有智慧眼嘅機
買冷氣不只睇牌子,係要睇型號.
甚至srk50zsh 同srk53 中國同size 內部設計也不同.
Ftxs同ftkc/fthm 完全唔同級數,介紹fthm 跟本唔識冷氣
巴打,裝好分體之後,幾時拆棚會較好?
試機一個星期夠唔夠?
Ftxs50 vs fthm50

1320w vs 1350w
大機 vs 細機(大機受溫濕影響較小)呢一點最重要, 呢一點係大部份人缺乏知識. 以為只睇btu. 因為測試5.0kw 廠商是濕度非常低,但香港高濕,所以實際冷量會因有水再coil 而降低
6.0kw vs 5.0kw 制暖.
有左右自送
機重vs 機輕
如不是機大小有限制,跟本買大機尤其室內
認真,買個溫度計計回風出風講埋型號計最低溫分別最大最細風放上黎正常就知
如果唔識去問下台灣大金.
有咁遲拆得咁遲囉,又唔使錢
但個棚其實會影響散熱,可能發揮唔到極限
我建議唔識去台灣大金睇下最高級機特質. 一律越高級越大部.

三菱重工zs 同zsx 亦一樣
我清空左個廳,方便搭棚同裝冷氣。裝完之後,老婆日日催拆棚,叫我還返個廳俾佢

本身打算試耐少少,考慮緊而家拆唔拆好
唔該各位巴打

部機得唔得
有冇咩問題
睇樓睇中咗個盤,廿幾年豪宅盤,仲用緊原裝冷氣。但佢係行中央冷氣走全屋,如果換要幾多錢?(三房+廳,冷氣喉行屋內假天花)
部機好得,好靜又夠涷。暫時睇唔到有問題。
好癲既係,佢有隻靜音mode ,靜到好似無著機咁

菱電風扇有專利所以特靜. 所以不是一定d一般人講大金.
馬鞍山?
係,咁都估到👍🏻👍🏻👍🏻
可惜嘅係10年後都唔知有冇入內置wifi嘅機
專業. 一期定二期,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞