冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
係呀 頂佢
係呢到d 人好似全部都聽唔到
你係我第一個係到圍到爐嘅人
聽到嘅人 真係會覺得好煩厭
呢兩部嘅話
菱電must
我建議係型號決定. 每隻牌子都有高低階,大金甚至泰國機也有不好型號,例如其中一型號樓上師兄二部都有問題(泰國機),並非個別事件. 唔識只會睇牌子.
三菱電機室內風扇是首家用貫流扇在掛牆分體及有專利設計由1968 年及已入健力士. 寧靜同聲頻是無得比. 而東芝arc 型蒸發器也是專利. 以最少體積加大蒸發器面積從而增加效能.
而電子板電機變頻一向數一數二比較穩定.
巴打
想問本身想200呎西斜大廳分體機轉窗口
預2.5匹窗口機Panasonic 冷暖,本身屋苑有石屎台

但信興師傅上嚟睇位話個位好窄,位就夠但有機會唔夠斜水好易塞
二來佢話2.5匹窗口機效果同2匹分體差唔遠

你點睇?
點睇,俾張相黎睇
如果有風但唔凍可以點搞
想請教下 comfee有無咩評價1.5匹
窗口定分體
完全唔熟
多咗半匹就係半匹有分別嘅
因為樂聲兩匹半去水送嘅碟仔應該唔係打橫嘅(唔100%肯定)
可能你要加裝不鏽鋼水盆
分體
收租單位用冷氣其實巴打見咩多
如果窗口式就應該平+易維修
但係咪耐咗就好嘈
同埋溫度控制差過分體?
怕租客嫌嘈

另外變頻同埋冷暖係咪易壞唔建議
我自己諗過自住個度加呢d
會定期抽濕所以我估發霉唔大問題

分體要搭棚好似唔方便咁
窗分係咪裝得窗口就多數得
有咩要注意
唔係,樂聲直去水盤由1994 年之後已經改左橫去水盤. 如果怕易塞去水盤出水位在機尾便可. 甚至機水平也無問題. 二匹半一定完
唔係唔得煩d,如果室外機在左手d可以更方便. 如果唔得就返機淨冷msy-gk18, 冷暖ras-18j2kv 或msz-YK18.
1) 先裝室外機,2) 再裝室內機,3)再駁喉在左窗個人申出去

你搵個另一個報價吧
二匹半分體淨冷仲得 ras-22j2kcv
但係我轉窗口機喎,有無易塞問題?
樓上答左
雅典居. 最好二匹半東芝ras-22j2kcv
部機過Q左冷氣台. 係你高度夠唔夠. 二匹半用分體較好
明白
本身就係諗住驚維修煩,轉用窗口機

我見屋苑啲人都係一半分體一半窗口

本身睇睇下窗分但得兩匹驚唔夠凍好煩
巴打 請問多一事 剛剛問咗 百老匯 分体機 標準安装1800蚊 如露台加装鐵架 安室外機 要等師傅上門
報價另收費 是否正常 別問除包12呢銅喉外 現時加
\銅喉 幾多錢一呎 唔该 巴打
剛問 分体 零電 匹半機 7000蚊 是否合理
THX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞