冷氣仔 你問我答(4)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
今日問 星X工程 啲收費計到我仆街
機 7000 基本安 2000 (送貨、變頻電線丶去水喉曲尺 )共 900
別加鋁架 500 去舊窗口機 250 裝回窗口機玻璃 500
如果唔逐間格價 每間舖頭可能相差千幾二千蚊
Sor 7000 連基本安裝 唔明安裝水喉 有要加錢
1.5匹分體,6-7米喉

安裝費幾多左右
答你唔到
問曬price.com 咁多間
我會建議造架 上下最好
換la
咩黎嫁
未試過呢部機
但咁嘅情況好小 唔正常
洗機維修 全部做唔到
換機好煩
頂回風唔夠 但樓底矮要就去水 無計
我會話安裝費$1800-$10000都正常
range 真係好大
原因有好多
例如 安裝位置嘅困難程度
用料-電線 銅喉 鑼絲etc
售後服務 負唔負責任
工序有無做足

唔計裝完 因為裝工問題即壞個d
其實好多用家都分唔到裝得好 同裝得唔好
因為 裝得好 都只係凍/慳電兩三成 同埋部機壽命多三四成

所以價錢出入真係好大
再加埋可能要搭棚喇 棚嘅高度闊度

需唔需要開板油油 甚至打坑
都好影響價錢
多謝推介
分體機室內機去水喉塞塞地咁,唔知去水慢定塞

倒左大約750ml水落水兜就開始滴水,已經搵野泵走晒d水,同埋好多污糟野都泵晒出呢都仲係咁

d喉入晒牆,唔知點攪好
再請教下
房細但西斜 會考慮買1匹
樂聲CW-N921JA 同 CW-XN921JA
如果唔會開睡眠模式/抽濕模式
是咪都係CW-N921JA就夠?
2部普通模式製冷同抽濕效能應該一樣?
之前追過post 是咪夠凍就做到抽濕功能?
唔該
部分啱,但壓縮機停無抽濕功能無停風扇會放濕
其實只係花式收費。
有啲包整去水,但基本安裝貴幾舊咁囉。
有啲唔包去水,個架就300,包去水架就500咁
只係切開晒姐,其中我覺得最on9就係避震膠都寫要收錢嘅鋪,明明跟機送,不如上螺絲都收呀
你不如問下佢係咪用不銹鋼螺絲,class 0豬腸好過,仲有啲仆街用3芯線裝變頻
所以 我決定 落舖頭 比相片 嗰間舖頭睇
舖頭還價俾我時 我👌 再 比100 師傅 上門
搞清楚 當中有幾多 要家錢
定頻機大約7,8分鐘1個週期,4分鐘製冷,4分鐘停機,製冷時濕度下降,停機時濕度上升,風速越大就濕度上升越快,所以點解有啲人定頻機會訓得好差。
唔知有冇old news
我五月買咗panasonic嘅變頻窗口式1.5匹,之前曾經有喺一個post留言話好多滴水聲同好嘈
咁上個星期再叫師傅嚟整,本身只係諗住整噪音方面,咁最後變咗整水聲
原來佢話係呢隻最新嘅型號設計有問題,係佢信興公司最近呢幾個月太多人投訴先發現到,需要約兩個師傅抬落嚟開多一個窿,但係佢就話香港係唔會做一個型號回收,只會做在地維修
1.5或以上p記新款都會有呢個問題,勸世暫時唔好買p記新型號
我已經想自己send email去日本總公司投訴晏啲得閒想upload噪音方面嘅片請各位睇下係咪正常,好似啲引擎聲
但係明明有啲成日都冇,有時一開機就有足全日
電容$50 蚊
房部窗分壞左,打算換返p仔,好多店都話冇貨,叫我揀掛牆分體,p記cs ls9k(唔記得型號)話可以一試
但我窗得450x650
果model成420x 775?咁大
點塞出去,如果買左搭棚起碼double棚到時甘了
順便問問,部機timer閃3下,其實係乜問題,係咪淨返都side氣
有冇聽過panashop同rasonicshop
請問有乜分別,價錢幾似
亦都可買panasonic 或rasonic冷氣
究竟是不是普通店,和信興冇乜關係
如果買rasonic應該在panashop買還是在rasonic shop買較有保障
大金分體 臭到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞