澳洲移民 你問我答 (28)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
唔好意思 借位一問
請問有無ching 最近去過領事館做certify true copy?
我見佢用啲字眼 同ahpra 要求字眼唔係完全一樣

有無ching 試過因為字眼唔同, 俾ahpra 彈回頭要再certify過

你onshore 定 offshore
無問題
之前我都係搵佢地簽一份 ahpra 都收貨
Offshore 呀
想問下伴侶移民境內定境外申請好?
都可以,睇你計劃。

我係境外用309申請係咪係批之前都無得入境?
唔係。之前可以用其他簽證入境,例如ETA。
VIC 190 pre-invite唔係accept,而係要自己再交一個申請bo。
咁其實難唔難自己填form?有錯會唔會唔批定會叫我補資料?始終申請都幾萬銀
答單問句, 請問蠶豆症 (G6PD) 會唔會reject 呢?
建議大家自己上移民局個網睇返health requirement 研究吓

https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/meeting-our-requirements/health

一般來講主要有三個原因會拒簽

1. threaten public health

2. result in significant healthcare and community service costs

3. place a demand on healthcare or community services that are in short supply
你好,由我巴,小弟年底係維洲社工系畢業,想問下知唔知visa 189/190 for social work 既收分大概係幾多或者可以係邊度check度, thank you
唔好意思,想問問我老婆想下年去澳洲讀master,之後同時申請伴侶visa 帶我去。我老婆已經有大學offer ,呢個情況通常係佢去左澳洲先再申請伴侶visa ,定係一齊申請比較好呢?

另外網上搵左個移民專家幫手寫gte 同幫我地申請visa , 收2000 澳幣是正常價格嗎?

唔該晒
想請教下大家 黎緊交大學學費 但淨係可以用master/visa 或者western union 想問下用邊個platform交會平d
請教吓咩係BO?

我係收到vic email 話想nominate 我190,
之後email 入面有條link ,link去live in Melbourne 個網度apply

upload 咗passport
填咗幾條問題之後就話submitted application
之後就只有等eoi 俾invitation ?
由巴
如果我做過一年Age care nurse,一年emergency care,一年medical
咁reference letter應該寫晒三科既 ANZSCO code再揾人簽?
定係當NEC code算
係咪house先有永久地權?
建議你寫晒三科,然後分開申請,工作經驗可以共通。咁你有三個occupations揀同入。
Bo = 噃,無咩特別意思

過程係咁樣無錯,等吧。
你自己對下唔同銀行同過數平台既手續費同匯率啦…..
1 邊個特別好呢個就睇情況,兩個都可以。
2 唔comment同行既收費。
唔知,好似最近兩輪都無sw?

LiveInMelbourne會有官方公布。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞