澳洲移民 你問我答 (28)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
我都打算下年開始同女朋友同居攪de facto
你講果d 野我都儲緊
我想問下咩叫4 pillars 嘅love story
想學下點寫果篇文
Aldi本身不嬲已經係比其他超市高,其實俾緊80嗰啲位,Aldi就會俾90+。但超市計,Aldi 算係惡做
你唔想去country就無計,我之前係日日refresh 突然見到第二日有,本身都打算攞日假揸出去
有冇巴打簡單講下澳洲既工作文化同香港有咩分別係香港做左幾年野,工作壓力大到有情緒病,下年會同另一半移民澳洲,想了解下澳洲既工作文化
遠離華人公司,遠離會計/審計/4大
由巴你好,想問下拎485 HK Stream既條件

其實係咪我持有Valid Hk Passport/ BNO,而又拎到485 (by combining 2 study periods to meet 92 weeks), 就會自動歸類為485 HK stream,拎到5年有效期既485?

Sorry for 1999
澳洲醫護除咗醫生之外真係賺唔到錢 叫做搵搵埋埋夠食夠着
唔該晒
澳洲大部分工都係㗎啦,醫護仲有salary packaging 已經好好

洋人心態係你係想為人民服務先會做呢啲工,而為人民服務係唔應該吓吓講錢,所以就算聯邦政府個payscale 人工都唔係高
你睇錯呀?

1. Surgeon – $406,068
Surgeons take the cake as the top-earning profession, making an average of $406,068 a year, or about $4,703 a week after tax. Aside from a high income, according to some reports, many surgeons generally have high overall job satisfaction (they are saving lives after all).

https://www.canstar.com.au/budgeting/highest-paying-jobs-australia/
你以為轉行啦,好多人係唞吓又返出嚟pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞