澳洲移民 你問我答 (28)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
應該可以,但係可能要睇埋本身你有無你朋友個地址既地址證明
唔係。

Part-time都可以,但必須係相關學歷之後,每個禮拜不少於20個鐘,同埋唔可以casual。
唔算。
如果係Engaged 但未結婚, 係咪應該填Single?
依家EOI無記錯係有Engaged呢個選項。

護士係咪應該申請190/491 Visa? 仲有無其他Visa值得考慮.
僱主擔保482簽證。
唔係話澳洲銀行唔check地址證明?
Thanks,另外想請教多一樣:
僱主應承咗sponsor 186,好快就會lodge application,但我哋都遞咗vic 190,
咁樣嘅情況186申請會唔會同190個申請有衝突?
定係我哋應該要揀定行186/190?
感謝你
我今日陪個朋友去完,話一定要提供.... 好彩咁岩佢有。

利申: HSBC AU
原則上唔會有衝突,係比多份錢而已。

但係建議你同僱主講聲先,唔好令僱主白比差唔多成萬澳幣申請費。
想問個細路仔問題 用左commbank好多年 有咩辦法可以係香港既網上購物付款(無credit卡,考慮緊整張),例如香港PlayStation HSBC個everyday global好似幾好,但唔知work唔work

係香港有恒生同中銀 但都唔係master/visa因為係香港無入息
認真答你,唔知道
而家HSBC HK同埋Citi HK都有出MasterCard Debit可以用黎上網買野
甚至你求其開個TapNGo/八達通/虛擬銀行就得 只要有HKID就完全冇門檻 係冇咩回贈咁解
143 visa 要等幾多年大概
PayPal
我諗住開commbank,我朋友即日拎到bank statement

我都有諗過用HSBC開離岸戶口,但係今次因為仲要返香港,所以諗住開個普通戶口借朋友地址算
由巴你好,本身我而家喺香港讀緊bachelor,如果想直接去澳洲讀bachelor可唔可以申請credit transfer,同埋想問埋如果credit transfer成功嘅話由year2開始讀, year3 grad ,成個過程淨係讀咗兩年可唔可以照申請港人pathway

利申: 想去unisa 讀business
同問,multimedia production turnover要幾多先可擔保?
想問下由巴, 已經交左EOI , 其實190和491 係咪一定要交ROI
利申全部自己申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞