澳洲移民 你問我答 (28)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
485係graduate visa嚟。。。。。
Sorry撈亂左,482先啱。
你跟指示填好sa 個application
佢approve 你 你就會有skill select

細城市你無得expect 好多活動
但節奏一定係好慢
我間舖每三個月就請人
至於點解請得咁密就你自己參透下
你幾時submit 190?
想問一下485 graduate work stream 條件

讀完任一CRICOS 兩年 diploma
畢業內六個月申請
Skill assessment (1 July 2022 and 30 June 2023唔洗)

所以個diploma唔一定要係Skilled occupation list?
唔該
想問有冇巴絲係澳洲做architect,前途如何,有冇心得可以分享下?
請問應該喺香港讀咗個top up civil degree,再到澳洲讀兩年Master; 或是儲多兩年錢,去澳洲當地讀degree(一般工程degree,計埋學分減免,需要大約兩年半時間)較好? 或有其他建議?

目的係增加當地謀生嘅能力

Background 單身、35歲、有Ive civil hd, ou marketing degree
應該唔批學生簽證
讀master應該會最好 好多人30幾去讀
Application
無咩特別條件。
如果我想試下會唔會有其他洲比invitation我,係咪應該再填多份eoi?

最好。

佢比我封email係寫state nomination,係咪即係190?
你ROI上應該有填你想被考慮邊個簽證。

485 HK Stream比190邊一個會安全啲?
咩叫安全D? 申請簽證無話邊個特別安全,你諗下邊個可以快D攞到PR好過。

如果行190,個workflow係咪我apply完搞掂左個visa,先再搵工?
批左190就係神仙,你搵唔搵工無人理你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞