澳洲移民 你問我答 (28)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
你個nomianted occupation需要係MLTSSL上,所以你讀既課程需要可以比你做到nominated occupation既skills assessment。
都可以,35歲唔係唔可以讀degree既。

都係建議快D過黎開始個pathway。
我唔是physio
身邊有同學過左去
但是好似話兩邊文化唔同,做clinic 為主
本身是hk grad,8年exp,好似是one 位
過左去西澳做clinic
聽佢話他同事都過左去澳洲,好似唔難找工
你fg?無經驗去好似難visa 189
他visa 計分好似80-90
謝謝你的意見和回覆

請問在香港讀的top up degree (例如在香港讀15個月的英國construction management degree), 可否以這類型的degree去澳洲銜接Master? 或是讀澳洲的RMIT topup degree,在未來申請Master學簽較好?

或者,請問我可以去那裏查到相關資料?

另外,年紀較大的情況,讀Master申請學簽是否較degree 容易?唔該
大家係搵咗工先過去定調返轉?
驚公司見到我喺香港會好難有面試機會
咁試又點知得唔得
如果係專業人士或者有技術點都要試下
真心,唔會有機會,勸你與其用d時間打cover letter 同執CV,倒不如報NAATi 温下好過

當你用全日星期日執job specific Cv 同 cover letter ,下一日就收HR email 多謝你apply 但唔考慮冇working right ge applicant ,你就知道自己有幾多時間浪費左
代朋友問
申請partner visa等左成年半
結埋婚 仔都出埋世 但仲係in progress
想問要幾耐先批 同埋應該要點申報個仔出世既事
純粹問下 知唔知佢地係咪睇完覺得冇問題禁個仔就得 定係佢地之後又有咩paperwork咁架
差唔多第8個星期
唔好用香港速度去諗
緣份到了 自然就會批
今年已經算快了
知道
請問在香港讀的top up degree (例如在香港讀15個月的英國construction management degree), 可否以這類型的degree去澳洲銜接Master? 或是讀澳洲的RMIT topup degree,在未來申請Master學簽較好?
都可以。

或者,請問我可以去那裏查到相關資料?
呢D信息一般都唔會係網上正式傳播 或者 查得到,都係經驗。

另外,年紀較大的情況,讀Master申請學簽是否較degree 容易?唔該
是的。
唔清楚case好難講。

BB個情況就取決爸爸媽媽人係邊度生個BB。
香港搵同喺澳洲搵都試過
可以話你知人在香港有interview都冇用
佢唔會考慮你
反而我到咗
擺完CV上seek冇耐已經有agent打嚟話有工啱我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞