澳洲移民 你問我答 (28)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
多餘,做咩工差唔多全世界都係私家搵得多錢㗎啦⋯⋯我老細老婆就係醫生,佢自己本身係維省算top嘅刑事律師,佢都話如果大家同樣叫專科,醫生搵嘅錢多過律師多多聲
System 有幾頂唔住?香港醫院108% capacity, 隻抽20都仲未爆啦

無人唔想加人工,但你吓吓用香港嗰種人工根本無得比。喺西方文化嘅地方,得美國係可以玩到醫護超高薪,但你覺得澳洲人英國人有無可能接受到美國嗰套接近唔存在嘅公營醫療系統
你個合理同大家心目中嘅合理未必一樣

都係嗰句,做得呢啲工嘅9成人都未必係睇錢。我依家喺政府做嘅嘢都係叫做提供援助申請,部門入面啲人9成9都係連登仔口中嘅左膠嚟,啲人係真心為幫人
我係華人公司做緊會計
做commercial 定firm ?

我做firm ,日日都要填timesheet 好煩好stress
Commercial 好hea
我係香港做左幾年bank,壓力大到狂甩頭髮之後去澳洲想生小朋友,想睇下有冇d輕鬆d既工,唔介意人工低,希望可以放多d時間係照顧小朋友身上
有冇比你自己寄返去?上網睇人話做完fingerprint澳洲警察會直接幫你寄 唔會俾你攞走,但上vic police個網又寫 “The sets of fingerprints will be given to you at the conclusion of your appointment to take away.”

我自己寄㗎喎,佢即時俾我
ahpra護士牌450hrs
anmac skill assessment 3個月for specialty
nec無要求 有牌=有skill assessment
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞