覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
一般般認同only. 特別係今次柬埔寨單嘢。
當時只係一班武裝商隊求其集合

八國聯軍只係清國吹大啲令自己睇落冇咁柒
其實成功例子係香港、澳門同新加坡,都係因為本來個位置好有戰略性。睇返東南亞國家,菲律賓、越南、馬來西亞、印尼畀人殖民過,都無畀無被殖民過嘅泰國好得去邊。仲有中東嗰堆搞到一pat屎咁
蒙古佬連日本海都過唔到,點擴展到西歐再過海打英國
我覺得係因為殖民時間唔夠長。個個都打完二戰啱啱起返身就話獨立。講真如果香港60年代脫英,咁就有得同支支一齊文革,而家分分鐘仲大鑊過緬甸。
根本維和部隊黎
美洲土著都互片左n世紀啦
印度多謝英國都嚟唔切啦 英國佬幫手同化左幾多印度次文化
當年廣州好係因為一口通商,都係因為鬼佬
攞一個outlier=乜都錯
你講講下變到咁撚藍既
你係講緊Burma呢個outlier?
非洲嗰堆殖民地夠長啦,有邊個真係掂
南非is ok. 多多少少靠Apartheid.
一取消左就即刻向下插。

題外話,上面有人話個國家柒唔關人種事。但係你個非洲例子好似證明左佢哋唔啱
Define下
非洲亞洲領養易好多
清朝起碼有改革,清末新政時廢除酷刑同取消連坐法,中共由49年建國至今都係差唔多
歸根究底同教育程度、資源分配有關
係ching讀書讀一半,香港地理環境咁適合做貿易,但喺中國管治下只係條漁村,冇八國聯軍打入嚟仲行緊鎖國政策,過多幾百年都冇今時今日嘅發展
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞