覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
事實真係香港同坡狗呢啲係少數
但連登要先射箭後畫靶吹奏殖民,唯有選擇性引用啲points
例如講到殖民者點有系統地滅絕被殖民民族嘅人口、文化,就會話人哋啲土著本來都會打打殺殺
殖民係好
但種族滅絕呢啲野都咁多人話好
連登真係…
你幾時產生咗被殖民嘅非洲唔係pat屎嘅錯覺?
講咩南非同羅德西亞咪都只係舊對部份人來講冇咁臭嘅屎

何況英法等打二戰仲承諾贏咗後會放權自治、獨立
連登又鼓吹走數嗱?
你同仇家見到地下有幾百萬cash
我諗都會停一停手分左錢佢先
好似好啱,但虐殺唔聽話ge人,仲睇到自己高人一等,有權控制你ge人生係點.......出發點已經係衰,點講到係善事
喺度話殖民唔好嘅人,冇諗過如果自己祖先唔投奔殖民地,支那人而家嘅命運,就係你嘅命運
支持日本侵華 南京大屠殺
支那人滅絕90% 之後個個住大屋
面家係 14億 只有0.1住大屋
香港漁村嚟咋仲想城市
到時個個都要上廣州搵食
詳見上海工部局
石黑一雄寫呢樣野出晒名
邪惡既動機未必出到邪惡既結果
良善既動機又未必有良善既結果
好多出名既慈善組織本身係人口販賣出身
香港既重要英資本身就靠鴉片生意

BTW 作者認為不論你接唔接受 拯救左中國係共產黨 不論佢既手法你認唔認同。
中肯
全世界除咗歐美文化地方,起亞洲只有儒家文化圈擺脫中等收入進入到高收入經濟體,依一點同文化相關性好高,唔知有冇人研究過,可能東亞文化同資本主義好夾
殖民本身唔能夠完全叫做「好事」掛...其實係因為殖民嗰班人「變好」,先推廣呢啲「好」到殖民地?假如係一班從來冇變好過嘅pk黎殖民就不得了。都有人覺得殖民主義/帝國主義其實係想透過將自己嘅進步體制apply落其他地方黎令嗰度進步嘅,但主要都應該係為左資源同市場...
真係高尚啲
好撚尷 懷疑你樓上弱智
大埔應該仲有天然老虎
變左自然保護區
咁支那喺東突西藏做嘅嘢都好合理
cctoy已經進化到連越戰都可以否定係proxy war
連登不嬲係反共法西斯
癲過藍屍
你隻食屎生滋狗del完account又翻生
殺你民族九成人無問題
屌你老母中共殖民溝淡香港人就唔撚得

一唔講中港連登啲納粹支持者就現形
果然進步人嘅歸宿就係都一樣學
西方同支那一樣衰
你講到啲滿清狗唔想用強勁監控咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞