覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
其實清末時如果列強可以殖民中國一百幾十年 可能會出現一個相對文明嘅中國
可惜出現太多枝節 失去左呢個機會 養肥左共產黨
鳩唔搭柒,天主教做的柒事要英國揹鍋?
講緊加拿大英乜撚國呀柒頭
哦原來政府唔洗負責
咁新疆集中管都係新疆省政府嘅事 習種唔洗負責
係黑警要殺野豬,唔好入香港人數
係,幾代人見證到興衰
英國兵力太分散 冇足夠兵力去處理暴動
所以通常會用懷柔政策
但係咁已經值得當時既華人去幫佢地打滿清
所以甘地果套淨係對住英國先work
真,比較幾千年比支那侵略既地方相形見拙
歐洲D貴族之間全部都有少少血緣關係
誅人九族容乜易誅埋自己
邊有可能淨係關殖民者事 印度都係英國殖民地 一樣咁垃圾
因為英撚打完二戰冇錢先被迫放棄殖民地咋
所以希魔雖然喺歐洲人眼中十惡不赦但喺堆third world入面係褒貶不一
因為佢收英法皮先間接令佢哋獨立到
你講既係, 殖民歷史好多都係好殘忍.

其他唔少人講既係, 無殖民, 嗰啲蠻荒世界都會打生打死, 不過你唔知咁解.
有殖民, 至少打生打死之餘, 有文明帶俾佢地, 否則依然係蠻荒世界.

兩者都無錯, 係睇你由咩角度去睇段歷史.
真係講到印巴問題, 其實係宗教矛盾多啲.
英國人確實無處理到, 亦處理唔到.
呢方面, 不得不說甘地真係好撚古惑
不合作運動, 唔買你啲貨, 唔幫你開工,
你有本事運啲英國咕喱去印度碼頭落貨咯.
仲要玩埋抵制英貨, 搞到紡織廠無工開
搞獨立運動既武鬥派好多, 但文鬥都可以玩到咁盡, 甘地真係第一人
殖民主義既歷史複雜到仆街
用一兩個孤例根本證明唔到乜野
籠統咁講殖民主義雖然唔係反殖主義人士講到咁萬惡,但都唔好非黑即白用文明開化論黎吹到殖民主義咁美好,西方文化優越論係好多地方民族清洗既元凶
每一個殖民地既發展都其實充滿太多歷史既偶然
美國表示first time?
Btw當年係連英撚工人階級都撐佢
甘地去左英國見當地紡織業代表,
話只要印度獨立, 就唔會再抵制英國貨,
啲廠就有生意做, 工人就會有工開.
公開俾全英國知
唔好話當時嘅印第安人,而家柬甫寨KK園班人都同禽獸無異,人同畜牲嘅分別唔係在於通婚貿易,而在於有冇受教化,同畜牲溝通唔用武力唔通同佢地講道理?
你試吓同埋一個人渣敗類住埋一齊,有危機感先會知咩叫先下手為強,你係香港安逸得太耐啦
老老實實
感覺華人網絡界,特別台仔,有少少因應政治主張高估咗東南亞諸國人對二戰日本嘅評價
日本佔領期間一樣有唔少暴行
當時清廷最少可以合法講立憲
而家係中共講立憲,你就係劉曉波了

米字旗係乜撚來呀
https://youtu.be/P-7T7ilvrRA
八國聯軍根本係正義之師,威武之師
英軍而家響汶萊仲有駐軍
汶萊最靚仔果個後生皇子畢業於Sandrust
最近又響英國接受進深既唔知空降兵定海軍陸戰隊訓練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞