覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
真係好多人鵝鴨不分
天主教同新教個差距仲大過遜尼同什葉
之後嘅滿州國都好過中國
但打到去基輔羅斯,然後金帳汗國為禍直到今日
如果清朝有今時今日嘅醫療技術,器官應該會變成合法買賣,奴隸除咗工作,仲會俾主人家拎器官去賣
咁係因為近十年好撚多南亞 非洲假難民
如果冇香港
應該只會由長三角既上海發左圍
北韓,越南
上海都係要靠英租界
都要睇埋邊個殖民
香港人睇既講既多數係英國殖民,
但法國西班牙嗰啲香港人唔多識,呢樣真
不過大英帝國都會走漏眼,例如烏干達
痴線 歐洲白人係非洲逼啲黑人採橡膠個陣又係殘酷野蠻到痴撚線
唔達標就斬手斬腳,斬埋你啲仔女隻手嚟兇你
仲要同啲斷左手嘅黑奴合照

乜鳩對「野蠻行為無概念」

只係歐洲國家愈來愈發達變得愈來愈人道同有文化
唔係似啲垃圾支國咁,自稱禮儀之邦
早期殖民仲係中世紀無耐,
根本未有人權觀念,全地球都係野蠻
你睇返歐洲前,啲所謂貴族一打起仗就變返蠻族
反而阿拉丁嗰班仲人道過佢地
中世紀冇耐(188x-190x)
香港本來只係一個航路補給點加天文台,
初期得嗰幾萬人口,管條春咩,
一開始英國就無諗住拎香港做啲乜,
甚至無諗住管,點知人口愈黎愈多,
英國就愈俾愈多,慢慢建立左現今既香港出黎
香港係英國制度+亞洲人勤勞+遠東局勢下既一個偶然,
由無數人既努力+機遇建立而成,無法同其他殖民地類地
人權係呢百幾年既事,人權宣言係二戰後既事
你由人文既角度睇,啲國家係科技進步,
但未進入真正既文明現代化。

英國殖民之所以無咁仆街,係基於成本效益,
唔係基於人權,你睇返印度獨立就明,
只要你親英,行英式文官體系,英國唔介意你獨立。
當然,英國都花左好長時間先明白呢件事,
太多人仲沉醉喺日不落帝國既夢入面。
法國佬都出過雅各賓派,有咩出奇
你係收成期梗係咁覺得
你係被殖民個時當豬狗咁賣 就唔會咁諗
如果果陣有咁的科技你估佢地唔會用
搞清楚當年嗰個係滿清政府,打大清關中國咩事?!你唔去認蒙古係自己祖國!!!
唔係英國佬殖民印度,印度應該依家分裂左做好多國家,變到好似東南亞同非洲咁日打夜打
西班牙打敗印加同阿茲特克,係靠當地居民出力
當時西班牙得百幾人,你以為佢真係咁勁咩?

猶其係阿茲特克,同週邊勢力打左幾十年仗
西班牙人作為神祗統合左當地勢力去打殘阿茲特克咋
根本係部落戰爭黎
只能夠話,你講既野有大概率發生,但唔一定
(頭盔mode)
都要睇下係咩鬼佬
日本明治初期係親英
幕府係親法
泰國本來個政制有缺陷,係靠前國王威望壓住矛盾
佢一死,再無人可以做緩衝,遲早爆大獲

應該話,已經衰敗緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞