覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
所以係人夾人,英國只係相對較好
英國人唔係嚟開善堂,只係做生意,咁啱又唔想煩到自己,咪做好啲殖民地嘅制度,目的都係方便管治,咁啱又幫到當地人

所以印巴矛盾英國人係冇處理到,更加為咗方便管理引用返種姓,加劇咗社會矛盾
但係新加坡同香港就夾到英國嗰套(可能算係後期少少嘅殖民地),先有今日嘅發展
可能係地大同地少嘅分別😂

同埋你啱,英國人啲種族政策遺害至今
英國人信旁遮普人多過華人,直接派過嚟香港當兵,呢種政策其實會破壞咗地區秩序,所以印巴個問題無解決過甚至加劇😂
有邊啲出名嘅慈善組織係以賣豬仔起家 ?
全國大部份人口集中喺13%貧瘠嘅土地 再加上好似話當時嘅南非統計數據出茅招 黑人全部唔計 所以啲數字先好

東西德合併係因為大部份地方都有錢 至於南非嘅情況就反過來 而且南非廢除核武同埋去工業化並唔係曼德拉所做 所以以呢一點指責曼德拉搞衰南非經濟係唔成立 因為嗰啲事發生嘅時候佢都仲係監獄
新加坡成功係因為李光耀同英國唔係好大關係,新加坡同印度一樣同一個時期獨立
支那嚟講上海是個好例子
不過已經變咗不可分割的一部分
香港都係只會步上海後塵
已步
東歐都有蒙撚 匈牙利就係 反而係蒙古加入左人地文化 中東蒙撚都入左信 信上帝
中國人會起自然保護區?
地理同環境政治問題

佢唔靠西方 過幾年做馬拉特別行政區
好似熊貓咁
如果香港係爛地一塊
咩柒都無
都唔係無可能

隨時趕走埋d原居漁民添呀
進步支識分子嘅陰險思想表露無遺
作為西方殖民嘅受益人,用西方二十世紀產生嘅劍斬幾個世紀之前嘅西方,真係好野
見到你上面竟然仲話英治香港係去到七十年代先稱得上好正正係你阿爺你太爺冇你咁不識好歹,投奔香港而唔係倒返轉建設支那,你先有得今日發人深省咁批判萬惡嘅西方殖民
其他擺明湊熱鬧啦

關日本撚事咩
咪又係茹毛飲血嘅生番
仰光大學醫科曾幾何時都係亞洲最top
支那人真係好鍾意玩臭蟲論
鬼佬以前都有啦點點點
問題係依家鬼佬無而你有
支那人依家喺度破壞地球
然之後有人出嚟指正嗰陣
總有啲笨7會跳出黎鬼佬以前都係咁啦
無計喎,自己一次過同咁多個國家宣戰,怪得邊個

即係如果歐洲有個國家突然發神經打死其他歐洲國家嘅僑民外交使節燒晒佢哋嘅財產,再一次過向其他所有歐洲國家宣戰,都隨時等俾人圍毆啦
已封鎖會員 - 轉變的季節
當時2戰同2戰後混亂時期,
已經唔係管治問題啦,無得講
廿五年前有d人以為自己可以當家作主,脫離殖民地統治,創新編章嘛,而家咪好囉,求仁得仁
呢批友講嘢講啲唔講啲,好似英國殖民印度咁,其實鬼佬當初只係插旗做生意,只係印度自己長期內戰饑荒,大把印度難民就嚟屎都冇得食走入去英國領地範圍尋救庇護,搞吓搞吓慢慢喺印度壯大起嚟,換句話說,就算唔係英國殖民,印度本身都係一pat屎
病死咋,唔係西班牙人滅佢
香港都係只會已經步上海後塵
清朝殺你頭,頂多係廢屍荒野
中共會令你消失,但器官唔見左
咪學你法國佬巴黎公社做法囉
學得幾唔錯添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞