覺唔覺歐洲人殖民蠻夷其實係做善事

349 回覆
1480 Like 56 Dislike
非洲東南亞成堆垃圾國家,文明程度同野蠻人一樣,殖民佢哋簡直係燃燒自己照亮他人。

廣征四夷,教通四海,簡直係聖人
明明係軍國主義嘅侵略者
一定係 香港同澳門已經係最佳例子

如果唔係當年歐洲列強 而家只會好似廣州 海南果類垃圾地方
見到當時啱啱黎香港啲鬼佬唔係熱食就係因為班生番太污糟攪到有鼠疫再中招死,就覺得好撚慘。

人地要住山頂仲要俾你班黃皮屌。你老母你乾淨啲佢哋都唔洗同你隔開啦
無洋人,你香港只係南寶安。
仲有得俾你喺Golf club 打波咬雪茄做高等華人? 令全世界睇得起你香港?
我係中國人呢個思想一直植根係香港人心入面, 唔係點解仲咁多留係度你地都係中國人
明明口講自己愛國,要去殖拆撚哂前朝啲嘢。
但係一話郁馬會木球會高球會呢啲西洋玩意就即係叫撚哂春。丫咁撚得意嘅?
以前歐洲人殖民通常係想搵廉價勞工,衰極都會俾粒過期糖你,但有啲國家衰到屎都冇得食
用百幾年,將個無乜天然資源嘅豆腐潤,推到成國際金融中心,都算係成功例子之一啦⋯⋯不過、呢個例子可能好快變成歴史
好政治不正確 但我個心係到咁講無錯無錯無錯無錯!!
尼家成個法國都係黑人 仲多過白人
咁都唔係做善事?
唔係列強,中國仲係大清
不過大清好似仲好過中共⋯

以前英國人管緬甸 點會有kk園區呢啲嘢出現
我無入golf club食雪茄
英國殖民先係
殖去你屋企,屌哂你全家最好
昂山將軍死撚左之後內戰幾十年
佢地有部份人真心係諗住幫人。就算被自己政府利用都會覺得,幫得一個就一個。所以到依家都會山長水遠去終蟈領養,明明自己國家都大把人可以領養架。
和平得太耐,梗有你呢種廢人,真係打起仗,你呢種人肯定第一個投敵,是非不分又冇骨氣
如果唔係當年列強

我撚有HKU讀
未來幾年有XGU
北大個啲一樣唔存在
如果唔係侵略者打落嚟
宜家仲考緊科同剃緊黃飛鴻頭咋
好撚彩清朝打輸咗
好感激列祖列宗食鴉片同清官貪污
動機好唔好係一回事

但係我地冇辦法否認結果上打輸咗令人民生活好咗
痴線如果仲係英國人管,肯定又係另一個精彩亞洲國家。
啲亞洲國家柒,通常都係由洋人走果陣開始。除咗星加坡。不過佢係特例。
咁你連高等華人都唔係。日子應該都辛苦
法國佬一走越南即刻亂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞